Malaria- medicijnen goedkoper

De voormalige Amerikaanse president Bill Clinton heeft gisteren een overeenkomst ondertekend met diverse leveranciers over een verlaging van de prijzen van malariamedicijnen. Zes Chinese en Indiase bedrijven hebben beloofd de prijs van een belangrijk medicijn tegen malaria met een derde te verlagen. Ook beloven zij prijsschommelingen van een belangrijk ingrediënt met 70 procent te beperken.

De goedkopere medicijnen worden straks beschikbaar gesteld aan 68 landen in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en de Cariben. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raken jaarlijks tussen de 300 en 500 miljoen mensen geïnfecteerd met malaria, dat wordt verspreid door muggen die een bepaalde parasiet bij zich dragen. Meer dan een miljoen mensen sterven elk jaar door malaria.

De afspraken zijn bedoeld om het sterke fluctueren van prijzen van malariamedicijnen tegen te gaan en de beschikbaarheid van de medicijnen te verruimen. De prijsschommelingen worden vooral veroorzaakt door de wisselende kosten van een van de hoofdbestanddelen, artemisinine, een extract van de plant Artemisia, dat het ene jaar in grote hoeveelheden voorradig is en het andere jaar vrijwel niet. De afgelopen vier jaar varieerde de prijs van artemisinine van 150 tot 1.100 dollar per kilo.

In 2002 richtte Clinton een hiv/aidsfonds op dat met medicijnenfabrikanten onderhandelde over lagere prijzen voor onder meer aidsremmers. Later ging het fonds ook onderhandelen met leveranciers over malariamedicijnen. (AP, Reuters)