Leve onze goede tsaar

_44841153_-40_1.jpgTienduizendenRussen hebben gisteren herdacht dat 90 jaar geleden tsaar Nicolaas II en zijn gezin in de kelder van het Ipatijev-huis in Jekaterinburg zijn vermoord. Op de televisie was het een indrukwekkend gezicht: een eindeloze religieuze processie met ikonendragende popes trok vanaf de kerk die tegenwoordig op de plaats van het Ipatijev-huis staat naar de mijnschacht waar in 1918 de stoffelijke overschotten van de keizerlijke familie werden gedumpt.

Ook Maria Fjodorovna Romanova was van de partij, een van de nazaten van de keizerlijke familie. Zij zet zich al jaren in voor officiële rehabilitatie van Nicolaas II en zijn gezin. Door de kerk zijn zij in 2000 al heilig verklaard, maar de staat laat het nog afweten.Poetin en Medvedev zijn tenslotte druk bezig om Stalin als een positieve held af te schilderen. Het zou vanuit hun optiek dan ook raar zijn als ze nu ook de slachtoffers van de Stalin en zijn trawanten zouden rehabiliteren.

Officiële geschiedenisboeken in Rusland wijden amper aandacht de door Stalin begane massamoord op zijn eigen volk. Het is alsof in Duitsland Hitler nog altijd als een briljant politicus zou worden vereerd.IMG_0519.jpg Zelfs Lenin doet het nog altijd goed in Rusland,  ook al heeft hij de aanzet tot het grote moorden gegeven. Overal in het land zijn nog straten naar hem vernoemd,  zijn standbeeld prijkt op menig plein.

In  een lopende opiniepeiling, naar analogie van de door de BBC gehouden enquête Great Britons (waarin Churchill won) , lijkt Stalin binnenkort als de belangrijkste Rus uit de bus te komen. Het laat maar weer eens goed zien hoe Rusland en veel Russen worstelen met hun verleden, waarin ze massaal en kritiekloos achter hun leiders aanliepen.

    • Michel Krielaars