Kroes: bureaus met auteursrechten moeten concurreren

Rotterdam. Europese organisaties die auteursrechten beschermen, als Buma/Stemra in Nederland, moeten met elkaar gaan concurreren. Nu hebben de organisaties afgesproken niet op elkaars grondgebied te werken. Maar dat mag niet langer, zo besloot eurocommissaris Kroes (Mededinging). Het besluit heeft alleen betrekking op auteursrechtelijk beschermde informatie die via kanalen - radio, televisie en internet - wordt verspreid. Als DJ Tiësto geld wil wanneer zijn liedje op de radio wordt gedraaid, dan moet hij Buma/Stemra inschakelen. Dat int dan de vergoeding. Wordt het nummer in Duitsland gedraaid, dan int Gema - het Duitse Buma/Stemra - het geld en maakt dit over aan Buma/Stemra. De Europese Commissie wil nu dat de Europese auteursrechtorganisaties gaan concurreren. Buma/Stemra moet direct in Duitsland het geld kunnen innen.