Koning weigert ontslag Leterme

Yves Leterme blijft voorlopig premier van België. Koning Albert heeft zijn ontslag geweigerd en drie bemiddelaars aangewezen. Die zullen proberen een oplossing te vinden voor de politieke crisis.

Opmerkelijk is dat de koning kiest voor een trio zonder Vlaming. Twee van de drie bemiddelaars zijn Franstalige Belgen, één is een Duitstalige Belg: François-Xavier de Donnea, Raymond Langendries en Karl-Heinz Lambertz.

De Vlaamse christen-democraat Leterme wordt aan Franstalige kant verantwoordelijk gehouden voor de politieke chaos. Maar zijn eigen partij vindt juist dat het de schuld is van de Franstaligen, die al ruim een jaar zouden weigeren echt te onderhandelen. Partijgenoten van Leterme zeiden daarom de afgelopen dagen dat Franstalige politici nu maar moeten proberen een oplossing te zoeken. Koning Albert lijkt gehoor te geven aan die wens door geen Vlaamse bemiddelaar te benoemen.

François-Xavier de Donnea (67), een Franstalige liberaal, was onder meer minister van Defensie en burgemeester van Brussel. Hij spreekt vloeiend Nederlands. De Donnea is minister van staat, net als Raymond Langendries (64), een Franstalige christen-democraat. Langendries is burgemeester van de gemeente Tubeke en lid van het Europees Parlement.

Karl-Heinz Lambertz (56), een socialist, is minister-president van de Duitstalige gemeenschap (zo’n 73.000 zielen, vooral langs de grens in Wallonië). De regering die Lambertz leidt is onder meer verantwoordelijk voor onderwijs, cultuur en sociale zaken.

Maandag diende Yves Leterme zijn ontslag in, omdat hij er niet in was geslaagd overeenstemming te bereiken tussen Franstaligen en Vlamingen over een ‘staatshervorming’. Vlaamse partijen willen dat die er komt, zodat Vlaanderen meer bevoegdheden krijgt.

De drie bemiddelaars moeten „einde van de maand” verslag uitbrengen aan de koning, aldus een verklaring van het paleis. Door het CD&V, de partij van Yves Leterme, wordt dat uitgelegd als een nieuwe deadline. Zij is daar blij mee, omdat ze bang was dat de staatshervorming op de lange baan zou worden geschoven.

„Tot nu toe zijn het alleen CD&V’ers die hun nek hebben uitgestoken”, zei CD&V-voorzitter Marianne Thyssen vanmorgen. „Nu zijn de Franstaligen aan zet en dat is een nieuw element.” Franstalige partijen benadrukken dat de regering-Leterme zich nu vooral moet bezighouden met sociaal-economische problemen.

Meer over de politieke crisis in België via nrc.nl/belgie