Kans op moord op agent is gedaald

De kans dat een agent in functie door geweld om het leven komt, is sinds de jaren 70 gehalveerd. Het risico op ernstig letsel verdubbelde in dertig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van socioloog Jaap Timmer naar geweld van burgers tegen agenten.

Ondanks een verdubbeling van het aantal agenten in dertig jaar bleef het aantal dodelijke slachtoffers bij de politie stabiel. Sinds 1978 stierven elk decennium drie agenten als gevolg van geweld door burgers. Gabriëlle Cevat, de 28-jarige agente die gisteren werd begraven, is de derde omgekomen agent in de laatste tien jaar.

Het aantal geweldsdelicten waarbij een agent lichamelijk letsel oploopt, is in dertig jaar tijd bijna verviervoudigd. In de jaren 70 ging het nog om gemiddeld 271 incidenten per jaar, in 2005 liepen agenten zeker 995 keer letsel op door toedoen van burgers.

Strafrechtelijke vervolging voor geweld tegen agenten loopt fors achter op deze ontwikkeling. De Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten kondigde „lik-op- stukbeleid” aan voor geweld tegen politiefunctionarissen en introduceerde „supersnelrecht”. Sindsdien kwamen in Rotterdam 65 zaken voor de politierechter. Slechts drie keer ging het om geweldplegers tegen de politie. De opgelegde straffen varieerden van dertig uur werkstraf tot een maand celstraf.

Van de acht mannen die sinds 1978 zijn veroordeeld voor moord op een agent, zit momenteel één een levenslange celstraf uit. Zeker vier van die cop killers is weer vrij.

Politie: pagina 3

    • Leonie van Nierop
    • Jos Verlaan