Internet Weblog van de dag

Soechoemi: sporen burgeroorlog

Dreigende oorlog. NRC-correspondent Michel Krielaars blogt vanuit Abchazië:

„De afgelopen week was ik in Abchazië, een Georgische provincie die zich wil afscheiden om als een onafhankelijk staatje à la Kosovo verder te gaan.

De officiële reden voor dat onafhankelijkheidsstreven is dat de Abchaziërs in het verleden door de Georgische autoriteiten onderdrukt werden. Zoals de Georgiërs dat op hun beurt weer werden door de Russen, toen ze nog deel uitmaakten van het tsarenrijk en de Sovjet-Unie.

Nu dreigt er oorlog tussen beide landen, want Georgië wil de provincie koste wat het kost behouden. „Als de Georgiërs zich los mochten maken van de Sovjet-Unie, waarom mogen wij dat dan niet van Georgië”, zeiden veel Abchaziërs die ik sprak in de straten van Soechoemi.

In de mooie bloemenhoofdstad van Abchazië ruikt het zwaar naar mimosa en andere bloemen. Die geuren deden me denken aan de verslavend mooie beschrijvingen die schrijver Konstantin Paustovski van de stad gaf – hij kreeg hoofdpijn van die zware luchten – in het vijfde deel van zijn autobiografie De sprong naar het Zuiden. Als je door de straten van Soechoemi doolt is er eigenlijk helemaal niet zo veel veranderd sinds de jaren twintig toen Paustovski er woonde.

Lees verder over Abchazië op ncr.nl/moskou