In juli wint iedereen

Ik meen dat het Sepp Blatter was, die eens voorstelde om de voetbalcompetities in de zomermaanden af te werken. Blatter is voorzitter van de wereldvoetbalbond, de man heeft er verstand van. Volgens mij kreeg hij aardig wat bijval van deskundigen. In de zomer zit iedereen lekker in hemdsmouwen op de tribunes, en mistbanken op weg naar het stadion zijn vrijwel uitgesloten. ’s Zomers is het gras op zijn best, dus geen, of veel minder plassen op het veld. Aangenaam idee, voetballen zonder novemberstorm en vorst. Toch is het een slecht plan.

Je moet er niet aan denken dat we het nu zouden hebben over, ik noem maar wat, de alarmerende tiende plek van PSV op de ranglijst. Juli leent zich slecht voor teloorgang, juli is er voor verwachtingen. Deze maand staat de inhoud van een blad als Voetbal International mij meer aan dan in oktober. Geen geëmmer over slechte trainers, miskopen en hardnekkige blessures. Geen mokkende spelers op de reservebank. Je leest over FC Twente, het nieuwe stadion en het verdubbelde aantal verkochte seizoenkaarten. Over FC Zwolle dat niet in de eredivisie speelt maar wel al splinternieuwe tribunes heeft laten neerzetten. Alles wordt daar vol goede moed in gereedheid gebracht voor de afscheidswedstrijd van Jaap Stam. En dan verder kijken natuurlijk, naar boven. Promoveren en dan dat nieuwe stadion, dat nu veel te groot is, vol zien te krijgen. Wat met de huidige situatie nauwelijks een probleem is. Nog verder naar het noorden droomt men zelfs in Veendam van een nieuw stadion en de komst van rijke sponsors en, wie weet, succes.

Iedereen droomt en iedereen heeft gelijk. De tegenvallers en het elkaar de schuld geven – klassieke voetbaleigenschap – bewaren we voor later. In juli wint iedereen, dat is het mooie. Jon Dahl Tomasson scoort drie goals tijdens een potje tegen de amateurs van VELO. Oordeel van De Telegraaf: de naar Feyenoord teruggekeerde Deen heeft zijn visitekaartje afgegeven. Heerlijk toch? Niet zeggen dat scoren tegen amateurs niks voorstelt. Uitslag, 12-1 voor Feyenoord. Daar kun je mee thuiskomen. De hele maand door winnen profclubs met 12-1 van amateurs en de amateurs vinden het top. Bengaals vuur zien ze niet zo vaak, duizenden mensen langs de lijn nog minder.

De nieuwe trainer van Feyenoord, Gertjan Verbeek, zorgt voor licht in het gymnastieklokaal: zomernieuws, een ander woord kan ik er niet voor bedenken. De nieuwe trainer van Ajax, Marco van Basten, laat de kleedkamers uitbreken, en ook bij PSV wordt alles anders, dus beter. Alle clubs zijn kampioen, totdat het tegendeel is bewezen. Het is de idylle van de zomerse verwachting en daar moeten alle Blatters met hun handen vanaf blijven.

    • Auke Kok