In de jungle zijn erg weinig schroeven aan te draaien

Hij ziet er verleidelijk uit: de functionele tool. Maar het zaagje is te klein, de schroevendraaier onhandig en de moersleutel te zwak.

De Leatherman Wave, Guppie en Buck Whittaker Foto Jaime Halegua Halegua, Jaime

Je kunt zo’n verleidelijk glanzend instrument lang of kort door je vingers laten glijden, maar vroeg of laat openbaart zich bij de eigenaar het gevoel dat de multifunctionele tool een ambivalent stukje gereedschap is, en onbevredigend bovendien. Paradoxaal genoeg vindt dat zijn oorzaak in de eigenschappen waaraan dit gadget zijn bestaansrecht ontleent: de talloze mogelijkheden.

Met de Guppie, een visvormig gereedschap waarin een mes zit, een verstelbare moersleutel, een schroevendraaier met een paar bitjes en een heel klein zaklampje dient dat onbevredigende gevoel zich al enigszins aan. De Buck Whittaker heeft er minder last van, want eigenlijk is het een gewoon zakmes met een uitschuifbare tang en een schroevendraaier. Maar bij de Leatherman Wave – een uitvouwbare tang waarvan de benen talrijke messen, zaagjes, een vijl, een schaartje, schroevendraaiers en nog zo het een en ander herbergen – wordt het incasseringsvermogen van de gelukkige bezitter zwaar op de proef gesteld. Want het geeft wel een gevoel van almacht – al die mogelijkheden – maar voor wie is dit gebundelde vernuft eigenlijk bestemd?

Eén ding is zeker: niet voor iemand die verwacht een van die functies nodig te hebben. Wie een schroef ergens in of uit wil draaien, een moer wil vastzetten of een tak wil afzagen, pakt een schroevendraaier, een passende moersleutel of een zaag. Voor die handelingen zijn de multitools niet zo geschikt. Het zaagje is te klein, de moersleutels en tangen zijn te zwak en de schroevendraaiers te onhandig.

En als je nou geen schroevendraaier, tang of zaag hebt? Dan zou je ze kunnen kopen. Voor het geld dat een multitool kost, is bij de ijzerzaak een respectabele set basisgereedschap te verkrijgen.

In een noodgeval dan misschien? Je strandt in de jungle, je buitenboordmotor valt uit, of je Landrover houdt er in de woestijn mee op. Dan zou je toch maar wat blij zijn met je Guppie, je Wave of je Whittaker!

Het probleem is dat er in de jungle heel weinig schroeven zijn aan te draaien, en te veel takken om door te zagen. En als je kampt met een onwillige buitenboordmotor of een gebroken ventilatorriem richt je ook met de duurste multitool niets uit: daar is gewoon echt gereedschap voor nodig. Wie zich in de jungle, de woestijn of op zee waagt met als enige gereedschap een multitool geeft blijk van gevaarlijke lichtzinnigheid.

Maar in het werkelijke leven kunnen zich toch ook noodsituaties voordoen? Je kunt toch klem komen te zitten in een lift? Het kan toch gebeuren dat de deur van de koelcel achter je in het slot valt? Je kunt toch gegijzeld worden? Ja, dat kan gebeuren, en over dit soort gebeurtenissen zijn veel Hollywoodfilms gemaakt. Maar Bruce Willis heeft zich nog nooit met een multitool een weg naar de vrijheid gebaand. Meestal behelpt hij zich met de draagbare mitrailleur.

Dat alles neemt niet weg dat je met de meeste multitools aardig je potlood kunt slijpen en een bierflesje kunt openen. Met sommige kun je zelfs je nagels knippen.

Leatherman Wave: prijs 137 euro. Buck Whittaker 730 X-tract: prijs 55 euro. Columbia Guppie: prijs 39 euro

    • Warna Oosterbaan