Homohuwelijk inzet van referendum in Californië

Voorstanders van het homohuwelijk in Californië zijn er niet in geslaagd om een omstreden referendum over het onderwerp tegen te houden.

In het referendum mogen de Californiërs zich in november uitspreken over de toevoeging aan de grondwet van de zin dat het huwelijk is voorbehouden aan één man en één vrouw.

Homo-organisaties hadden de rechter gevraagd om het referendum te verbieden wegens misleiding. Volgens die organisaties hadden de indieners ten onrechte de indruk gewekt dat het referendum geen juridische en financiële gevolgen zou hebben.

Maar het Californische hooggerechtshof heeft die kritiek ongegrond verklaard. Daardoor staat niets een referendum nog in de weg.

Sinds mei kunnen homo’s in Californië trouwen. Het homohuwelijk staat niet alleen open voor Californische stellen, maar ook voor homo’s uit het hele land.

In navolging daarvan heeft Massachusetts gisteren besloten het homohuwelijk, dat hier al vier jaar bestaat maar dan uitsluitend voor inwoners van de staat zelf, ook open te stellen voor inwoners uit andere staten van de VS. Tot nu toe gold een wet uit 1913, waarin staat dat een stel uit een andere Amerikaanse staat niet mag trouwen in Massachusetts als zo’n huwelijk in de staat van herkomst is verboden. Die wet is gisteren door de Senaat van Massachusetts afgeschaft.

In Californië werd in 2000 in een referendum ook al eens over het homohuwelijk gestemd. Toen steunde een ruime meerderheid het voorstel dat „slechts het huwelijk tussen man en vrouw in Californië geldig is of wordt erkend”. In mei besloot het hooggerechtshof dat dit voorstel in strijd is met de grondwet. Vandaar dat de conservatieven in Californië nu proberen in een referendum de grondwet aan te passen. Opiniepeilingen voorspellen een nek-aan-nekrace tussen voor- en tegenstanders in de staat. (AP, Reuters)