Groot-Brittannië

Shadows are seen behind the art piece "Pink Narcissus" by artists Sue Noble and Tim Webster at the Royal Academy Summer Exhibition in London June 4, 2008. British artist Tracey Emin has "sexed up" the Summer Exhibition at London's Royal Academy, bringing graphic images to an annual event traditionally seen as a strait-laced celebration of art. REUTERS/Toby Melville (BRITAIN) penis REUTERS

Londen

In de Royal Academy of Arts vindt de grootste hedendaagse kunstexpositie ter wereld plaats. David Hockney's Grotere Bomen bij Warter, gemaakt uit 50 schilderijdoeken, vult een gehele muur. Anselm Kiefer verwerkte gebakken klei op doek, schilderde er een bloemenveld op en bevestigde boomtakken en oud metaal van een onderzeeër eraan vast. Michael Sandle's tekening van een naakte Tony en Cherie Blair voor 10 Downing Street is behoorlijk controversieel.

Er is een speciale galerie voor fotografie, film en video en Duitse beeldhouwkunst. De 1200 nieuwe werken zijn bijna allemaal te koop.

T/m 17 aug, Summer Exhibition 2008, Royal Academy of Arts, Burlington House, Piccadilly, Londen W1, 004420 7300 8000 & www.royalacademy.org.uk

Exeter

Ieder jaar is er Shakespeare in het openluchttheater van Rougemont Gardens in Exeter. Dit jaar speelt een van Shakespeare’s eerste hits, Richard III. De tuinen, vol historie, vormen een dramatische achtergrond en weerspiegelen het duistere Engeland van toen; vol zwarte humor. Er zijn overblijfselen van Romeinse muren en van het kasteel van Willem de Veroveraar. Erg toepasselijk is dat kasteel Rougemont in het toneelstuk voorkomt. Buitenluchttheater leent zich voor de stukken van Shakespeare, die veel publieke inbreng vergen, en Richard III lijkt er zich extra van bewust dat hij in een toneelstuk staat, in kasteel Rougemont.

T/m 9 aug, Shakespeares Richard III, Exeter Northcott & Ludlow Festival, Rougemont Gardens, Exeter, 00441392 493493 & www.exeternorthcott.co.uk

En verder

T/m 21 sept, Reunited: Gwen John, Mère Poussepin en de Catholic Church, Barber Institute of Fine Art, Birmingham. 00441214147 333 www.barber.org.uk; t/m 2 aug, Capturing Film History in the Making, Getty Images Gallery, 46 Eastcastle Street, Londen, W1, 0044-2072915380 & www.gettyimagesgallery.com

    • Femke van Iperen