Golfer Saxton na een ronde op 80 slagen

De Nederlandse amateurgolfer Reinier Saxton is het Brits Open gisteren begonnen met een ronde van 80 slagen. Dat zijn er tien boven het baangemiddelde. Saxton, in juni winnaar van het Britse amateurkampioenschap, was niet de enige met een slechte start. Ook topgolfers John Daly, Vijay Singh en Ernie Els kwamen uit op 80 slagen en de daarbij behorende gedeelde 136ste plaats.

De matige resultaten waren grotendeels te wijten aan de natte en winderige omstandigheden in Southport. „Belabberd, belabberd, belabberd”, luidde het oordeel van Singh. Het weer was zelfs zo slecht dat de Amerikaan Rich Beem en de Schot Sandy Lyle het halverwege de eerste ronde voor gezien hielden.

„Ik voelde op een gegeven moment mijn vingers niet meer. Ik kon mijn club niet meer goed vasthouden. Doorgaan zou me meer kwaad dan goed hebben gedaan”, aldus voormalig winnaar Lyle. Daardoor kreeg de 50-jarige golfer wel een reprimande van de voorzitter van de Royal & Ancient Golf Club. „Sandy is een prof en professionele golfers maken hun ronde af. Ik vraag me af wat hij zou doen als de administrateur vroeg naar huis gaat en de scorekaarten niet meer ingeleverd kunnen worden.”

De Zuid-Afrikaan Retief Goosen is juist blij met het slechte weer. „Ik vind dit soort weersomstandigheden helemaal niet erg”, zei hij na afloop. Met een scorekaart van 71 (één boven par) bezet hij de gedeelde zevende plaats. „Voor ongeveer de helft van de deelnemers hoeft het niet meer wanneer het koud en nat is. Dus als je gewoon doorploetert en rond par eindigt, weet je dat je dichtbij de koppositie bent. Ik vind het fijn als je hard moet werken voor een par. Ik voel me niet op mijn gemak op banen waar je 20 onder par moet slaan om te winnen.”

Het drietal dat na één ronde aan kop gaat, kwam wel onder het baangemiddelde. De Amerikaan Rocco Mediate, de Noord-Ier Graeme McDowell en de Australiër Robert Allenby hadden 69 slagen nodig, één onder par. (ANP)