Goedkoop uit eten met Bie Waai Ooh

Niet gek opkijken als je in Australië in een restaurant zit, en er komt doodleuk een gast binnengewandeld met een sixpack bier. Of een heel gezelschap dat een ‘slab’ mee torst van 24 blikjes. Bring Your Own heet dat, en naar goed Australisch gebruik wordt die term afgekort tot BYO, ofwel Bie Waai Ooh. Het werkt nog beter met wijn, al moest ik de eerste keer dat ik met mijn Australische schoonfamilie uit eten ging echt even slikken toen ze met een koeltas vol rinkelende flessen een tamelijk chique restaurant binnen wandelden. „Dat moet je in Europa niet proberen!” waarschuwde ik – en in gedachten zag ik ons als straathonden een Parijs’ restaurant uitgebonjourd worden.

Het principe van Bring Your Own is simpel. Je neemt je eigen fles drank mee, je betaalt een kleine ‘corkage fee’ en de fles wordt zonder mopperen voor je gekoeld en uitgeserveerd. Dit is niet alleen een gouden idee voor mensen die de rekening een beetje binnen de perken willen houden, maar het geeft klanten ook de mogelijkheid om met een hele bijzondere wijn te komen die niet op de kaart staat. In Australië zijn dat bijvoorbeeld vaak wijnen die je zelf bij een wijnboer hebt gekocht. Koks vinden het een uitdaging en een eer om daar een perfecte maaltijd bij te bedenken.

Natuurlijk ken ik het credo ‘ze eten je arm maar ze drinken je rijk’. Toch denk ik dat ook in Nederland door een BYO-regeling meer mensen buiten de deur zouden gaan eten. Een wijn gaat immers al gauw drie keer ‘over de kop’.

Nu ligt er een vijftien jaar oude Brunello uit Montalcino in mijn kelder te wachten op het moment dat ik hem mee kan nemen naar een restaurant. Zelf kook ik echt niet goed genoeg om die wijn van een passende culinaire entourage te voorzien; Brunello met gehaktballen, dat kan echt niet. Helaas ziet het er naar uit dat de Brunello een vliegreisje naar Melbourne zal moeten maken.

Willem Altena

Den Haag

    • Willem Altena den Haag