Glorieus ongemak

Philip Seymour Hoffman en Laura Linney in The Savages Foto AP **FILE** This undated handout photo provided by Twentieth Century Fox shows Philip Seymour Hoffman, left, and Laura Linney in a scene from "The Savages." (AP Photo/Twentieth Century Fox, FILE) Associated Press

The Savages Regie: Tamara Jenkins Vanaf $27,98 (import) ****

Sun City in Arizona is niet minder dan een bejaardenhel. Althans als je de net iets te mooi in symmetrisch slowmotion aangehouden shots moet geloven die The Savages openen. Gras en lucht zijn zo blauw en groen dat het lijkt alsof ze met viltstift zijn ingekleurd, de straten zo schoon alsof ze nooit worden belopen en de nog altijd opgewekte cheerleaders die met hun pompons de nieuwe dag toejuichen bij nader inzien hoogbejaard. Sun City is dan ook een geheel voor senioren ontworpen kunststad. En daar zijn Jon en Wendy Savage op een dag hun inmiddels flink op leeftijd gekomen vader vergeten. Al moet gezegd worden dat hij ook niet bepaald zijn best heeft gedaan.

Zo’n familie dus. We zien ze tegenwoordig vaak in Amerikaanse films. Disfunctioneel heten ze dan en je moet wel net meteen zoveel van ze gaan houden als van je eigen familieleden, omdat ze minstens even gemeen, excentriek en egocentrisch zijn.

Wendy (Laura Linney) is een toneelschrijfster die nog iets met haar jeugd heeft af te rekenen. Met haar getrouwde minnaar wil ze ‘het’ niet meer op de vloer doen, want dat is zo ‘middle aged and depressing’. Van dat soort dialogen dus. Jon (Philip Seymour Hoffman) is literatuurprof, zodat hij plot en drama van zijn eigen leven niet onder ogen hoeft te zien. Maar het komt wel. Dat drama. Want vader wordt dement. En snel ook.

The Savages is als het ware de vileine variant op Julie Christie’s Alzheimerpatiënt in het succesvolle Away from Her. En bij de Oscars moest Christie het opnemen tegen Linney en Savages-schrijfster/regisseuse Tamara Jenkins tegen Away-schrijfster/regisseuse Sarah Polley.

Door domme pech bij de Nederlandse distributeur ging dit zwarte pareltje bijna aan ons land voorbij. Het Filmmuseum stak daar in het kader van zijn zomerprogramma Previously Unreleased gelukkig een stokje voor. Want je moet het verrukkelijk herkenbare onbehagen, de bruuskheid, het glorieuze ongemak waarmee de Savages in hun leven staan natuurlijk eigenlijk in de claustrofobische ervaringsruimte van een bioscoopzaal zien. Net als zij moet je er even niet aan kunnen ontsnappen.

Voorbeeldje nog: wat doen ze met vader als hij…?! Vader: „Pull the plug!” En wil hij dan…?! Vader: „Bury me!”

Voor wie de kans voorbij laat gaan is de film vanaf 5 augustus ook op dvd te huur.

    • Dana Linssen