Fitnessen in China, in park of woonwijk

Foto: Deze en komende week elke dag een foto over sport in China met een verhaal van een correspondent die eerder als tafeltennisser veel in China is geweest. Bettine Vriesekoop werd tussen 1977 en 2002 twee keer Europees Kampioen en veertien keer Nederlands kampioen tafeltennis. sport in het dagelijks leven van China

Het fenomeen fitnessclub is geen gemeengoed in China. De nieuwe rijken golfen, tennissen, of doen aan fitness in hypermoderne sportaccommodaties, maar modale Chinezen, vooral de ouderen, kunnen zo’n lidmaatschap niet betalen.

Gelukkig kunnen ze gebruik maken van de gietijzeren fitnessapparaten die de overheid in bijna elk park of woonwijk heeft neergezet. Een luxe sportoutfit hebben deze burgers hierbij niet nodig. Terwijl ze ontspannen heen en weer zwaaien op de apparaten maken ze een praatje of lezen ze een boekje. Er komt geen zweetdruppel aan te pas.

Mevrouw Li Yuqing (55) komt elke ochtend om zes uur naar het Tiantanpark om met haar vriendinnen een uurtje te sporten. Vroeger werkte ze als onderwijzeres maar nu ze niets meer om handen heeft, vindt ze het fijn om structuur in haar dagen aan te brengen. „We moeten ons ook niet te veel inspannen want we zijn al op leeftijd. Het gaat voornamelijk om het soepel houden van de gewrichten en natuurlijk is bewegen goed voor de bloedsomloop en het hart. Zo lang we maar in beweging blijven, besparen we dokterskosten. We moeten voorkomen dat we een chronische aandoening krijgen want dan moeten we de medicijnen uit eigen zak betalen. Omdat ik maar honderd euro pensioen per maand krijg, kan ik me dat niet veroorloven”, aldus Li.

Foto:

Deze en komende week elke dag een foto over sport in China met een verhaal van een correspondent die eerder als tafeltennisser veel in China is geweest. Bettine Vriesekoop werd tussen 1977 en 2002 twee keer Europees Kampioen en veertien keer Nederlands kampioen tafeltennis.

    • Bettine Vriesekoop