Faillissement Sun Travel treft Turkijegangers

De vakantie van ruim 2.000 mensen die een vakantie naar Turkije hadden geboekt, gaat niet door. Het reisbureau waar zij hun vakantie hadden besproken, het Maastrichtse Sun Travel, heeft financiële problemen en kan de geboekte reizen niet meer organiseren. Dat heeft de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) gisterochtend laten weten. Alleen al dit weekeinde zouden 200 mensen via Sun Travel naar Turkije afreizen.

Directeur Piet Hein Debets van SGR bevestigt dat er faillissement dreigt voor Sun Travel, een reisbureau met een Turkse eigenaar dat uitsluitend reizen naar Turkije aanbiedt. „Wat de oorzaak van de financiële problemen is weet ik nog niet, dat gaan we de komende dagen uitzoeken.” Bij Sun Travel wilde gistermiddag niemand een toelichting geven op de problemen.

Debets zegt „onaangenaam verrast te zijn” door het nieuws. Vorig jaar nog gingen er tien reisbureaus failliet, waarvan er acht in handen waren van Turkse ondernemers. Debets: „Na de gebeurtenissen vorig jaar is de SGR extra kritisch geworden. Maar we hebben geen enkel signaal ontvangen dat het met Sun Travel niet goed zou gaan.”

De SGR keert vooruitbetaalde reissommen uit aan de gedupeerden. De stichting schat de schade op 1,25 miljoen euro. Debets verwacht dat de reizigers hun geld binnen enkele dagen zullen ontvangen. „Hopelijk kunnen veel mensen nog een nieuwe vakantie boeken”, zegt Debets.

Op dit moment zitten er nog 250 klanten van Sun Travel in Turkije. „We zullen ons best doen om hun vakantie normaal te laten verlopen. De hotelrekeningen en vliegtickets die Sun Travel niet heeft betaald, betalen wij.”

Voor mensen die dit weekend zouden vertrekken, komt het geld van SGR misschien te laat. Debets: „Vakantiegangers die in dit marktsegment een reis boeken, hebben vaak geen duizenden euro’s op de bank staan waarmee ze een nieuwe boeking kunnen voorschieten.”