EU onderzoekt zuivelfusie

Eurocommissaris Kroes (Mededinging) begint een diepgaand onderzoek naar de voorgenomen fusie tussen de zuivelondernemingen Campina en Friesland Foods. Verkennend onderzoek van de Commissie heeft geresulteerd in „ernstige twijfels” over de fusie wegens machtsconcentratie in de Nederlandse zuivelmarkt. Dit heeft de Europese Commissie gisteren bekendgemaakt.

De combinatie Friesland Campina verwerkt ongeveer driekwart van de melk die door Nederlandse boeren wordt geproduceerd, zo bericht de Land- en Tuinbouw Organisatie. Friesland Campina bezit 32 van de 49 zuivelverwerkende fabrieken in het land. De overige verwerkers zijn echter vooral specialisten zoals kleinere kaasbedrijven (Leerdam, Cono en DOC Kaas) of fabrieken van andere grootmachten als Nutricia en Nestlé. Als leverancier van verse melk zou Friesland Campina vrijwel een monopoliepositie krijgen.

„In een tijd waarin voedselprijzen stijgen, dienen de consumenten te worden beschermd tegen beperkingen van de concurrentie waardoor het risico ontstaat dat prijzen in deze sector worden opgedreven”, verklaarde Kroes. „Dat lijkt een reëel gevaar te zijn bij deze voorgenomen fusie en daarom is een diepgaand onderzoek noodzakelijk.” De Commissie maakt zich vooral zorgen over de effecten op de markt voor verse zuivelproducten en kaas.

Friesland Foods zegt dat het onderzoek door de Commissie „niet als een verrassing” komt. „Het is een procedure die gebruikelijk is bij fusies van deze omvang”, aldus een persbericht van het bedrijf. De Commissie moet uiterlijk 24 november met een oordeel komen.

Friesland en Campina richten met de fusie hun pijlen op de Europese concurrentie van geavanceerde zuivelverwerkers zoals Nestlé, Danone en Lactalis. Friesland Campina (gezamenlijke omzet 9,1 miljoen euro in 2007) zou nummer vier worden qua totale omzet. De combinatie stelt dan ook dat de fusie in dit Europese kader moet worden gezien. Eerder hebben de Nederlandse bloemenveilingen Aalsmeer en Flora Holland bij hun fusie dit argument met succes gebruikt. Deze combinatie verwerkt 98 procent van de geveilde bloemen in Nederland.

Friesland en Campina kondigden de fusieplannen in december 2007 aan. Afgelopen mei gaven de leden van beide zuivelcoöperaties hun fiat aan de samenwerking. De bedrijven werken bij het opkopen van melk al op Europese schaal en nemen ook melk van boeren in België en Duitsland af.