Eierboete

250 g bloem1 zakje bakpoeder2 eieren1/4 l melk10 g gesmolten boter zonnebloemolie100 g ontbijtspek50 g cheddar kaas

Dat was even schrikken in de kleine Sparwinkel in mijn dorp. In december vorig jaar werd door een vreemde man een doos eieren gekocht. Zo’n man en zo’n aankoop vallen op in de winkel waar iedereen iedereen kent. Op 10 april kwam er een brief. De in december gekochte eieren, gekocht door een inspecteur, in dienst van de VWA, waren in orde bevonden. Dat was een mooi bericht maar ook weer niet. Want volgens de nieuwe Europese regelgeving mag de Voedsel en Waren Autoriteit, een overheidsorganisatie die de veiligheid van voedsel en consumentenproducten onderzoekt en bewaakt, de kosten van het ongevraagde onderzoek bij de leverancier indienen. Dus was bij het rapport een rekening gestopt voor 105 euro.

Voor een grote supermarkt is zo’n bedrag peanuts, maar een kleine winkel moet véél eieren verkopen om deze ongevraagde keuring er weer uit te halen. Overigens is het in de winkel verkopen van ongestempelde, zogenaamde boereneieren, die door een streekgenoot met kippen worden aangeleverd, niet toegestaan. Word je betrapt op het verkopen van zo’n niet-batterij-ei dan krijg je een boete van 450 euro.

Een recept voor hartige muffins, van oorsprong een Amerikaanse cakeje dat meestal zoet wordt gegeten, maar waarvan hartige variaties goed smaken bij een glas wijn.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Smeer de holletjes in de muffinbakplaat of papieren vormpjes met een kwastje dun in met zonnebloemolie. Het beslag: doe de bloem en het bakpoeder in een kom en meng door elkaar. Klop in een tweede kom de eieren met de melk los. Roer de gesmolten boter erdoor. Meng het bloem- en eimengsel met een mixer door elkaar. Roer ten slotte de hartige vulling die bestaat uit krokant uitgebakken, verkruimeld spek en in kleine stukjes gesneden en de grof geraspte cheddarkaas, door het beslag. Vul de 12 holletjes in de bakplaat voor driekwart met het beslag. Bak de muffins in circa 20 minuten gaar en goudbruin.

Anne Scheepmaker

Morgen: Rabarber-aardbeisorbet

    • Anne Scheepmaker