Duitsland

Monnik bij de zee David Caspar Friedrich Hamburg ,,Ik ben geen abstracte schilder. Ik ben niet geïnteresseerd in de relatie tussen kleur en vorm. Waar het om gaat is het uitdrukken van menselijke emoties: tragedie, extase en verval.’’ De Amerikaanse schilder Mark Rothko (1903-1970) is een van de belangrijkste abstract expressionisten. In de Hamburger Kunsthalle is nu een groot retrospectief met 70 schilderijen en 40 werken op papier. De meeste schilderijen waren nooit eerder te zien in Duitsland en geven een goed overzicht van zijn oeuvre. De expositie probeert verbanden te leggen tussen het werk van Rothko en de romantische Duitse schilder Caspar David Friedrich aan de ene kant en de Franse schilder Pierre Bonnard. T/m 24 aug Hamburger Kunsthalle, Glockengiesserwall. Zo-wo 10-18u, do-za 10-21u. Ma gesloten. Inl 0049-40 - 428131200 www.hamburger-kunsthalle.de

Hamburg

,,Ik ben geen abstracte schilder. Ik ben niet geïnteresseerd in de relatie tussen kleur en vorm. Waar het om gaat is het uitdrukken van menselijke emoties: tragedie, extase en verval.’’ De Amerikaanse schilder Mark Rothko (1903-1970) is een van de belangrijkste abstract expressionisten. In de Hamburger Kunsthalle is nu een groot retrospectief met 70 schilderijen en 40 werken op papier. De meeste schilderijen waren nooit eerder te zien in Duitsland en geven een goed overzicht van zijn oeuvre. De expositie probeert verbanden te leggen tussen het werk van Rothko en de romantische Duitse schilder Caspar David Friedrich aan de ene kant en de Franse schilder Pierre Bonnard.

T/m 24 aug Hamburger Kunsthalle, Glockengiesserwall. Zo-wo 10-18u, do-za 10-21u. Ma gesloten. Inl 0049-40 - 428131200 www.hamburger-kunsthalle.de

Kochel am See

Een verkenningstocht bij Verdun werd de schilder Franz Marc fataal. De medeoprichter van de legendarische kunstenaarsgroep Blaue Reiter had zich aan het begin van de Eerste Wereldoorlog vrijwillig aan het front gemeld. Op 4 maart 1916 beëindigde een granaatsplinter zijn leven; hij was toen 36. Marc had een huis in de Beierse bergen en het plaatsje Kochel am See groeide uit tot een bedevaartsoord. Er kwam een Franz-Marc-museum – dat nu wordt uitgebreid met een nieuw gebouw. Niet alleen het werk van Marc krijgt meer ruimte maar ook dat van geestverwanten als Paul Klee, Gabriele Münter en August Macke. In opdracht van de stichting Etta en Otto Stangl ontwierpen de jonge architecten Diethelm & Spillmann een sobere en elegante vleugel.

Kalmbachstr. 11. Inl www.franz-marc-museum.de & 0049-8851 921219

En verder:

Sebastiano del Piombo (1485-1547) t/m 28 sept Kulturforum Potsdamer Platz, Matthäikirchplatz 4/6, Berlijn-Tiergarten. Di-zo 10-18u, do tot 22u. Inl 0049-30-2662951 en www.smb.spk-berlin.de

    • Anneriek de Jong