De Vuilnismannen op zee-show

Een dramatisch jaar in overnames. Dat wordt 2008 in Nederland. In het eerste half jaar daalde het aantal deals met 44 procent, bleek deze maand uit een inventarisatie van website Overfusies. Met de overnames door opkoopfondsen was het zeker zo dramatisch gesteld. In het eerste half jaar van 2007 waren er nog 107 private-equitydeals met een waarde van 19 miljard euro. Teller in 2008: 53 deals met een waarde van 3,3 miljard euro.

De oorzaak is bekend: de opkoopfondsen kunnen sinds het uitbreken van de kredietcrisis in de zomer van 2007 niet meer zo makkelijk geld lenen.

Dat belemmert hen ook bij een ander favoriet spelletje. De private-equityfirma’s kenden zichzelf als aandeelhouders graag superdividenden toe door hun bedrijven met nog meer schulden op te zadelen. Zo konden zij zichzelf wat geld uitbetalen. Op die manier verdienden ze al aan investeringen voordat zij het bedrijf verkochten.

Banken werken ook daar niet meer aan mee, constateerde marktonderzoeker S&P LCD. In de eerste helft van vorig jaar werd bijna eenvijfde deel van de 118 miljard euro aan nieuwe leningen gebruikt voor dergelijke tussentijdse winstuitkeringen. Dit jaar hebben zij geen enkele lening voor dit doel gekregen.

De verkoop van een onderneming is nu de enige manier om rendement te maken. Maar in Groot-Brittannië kreeg private equity het vorig jaar al niet meer voor elkaar om daar veel aan te verdienen. De waardestijging van hun verkochte bezittingen was maar 14 procent. Beursgenoteerde bedrijven zagen hun waardering met 12 procent stijgen. In Duitsland was de waardestijging met 29 procent veel hoger, becijferde Ernst & Young onlangs in een rapport.

De firma concludeerde opgetogen dat private-equityfinanciers ondanks de kredietcrisis erin slagen waarde te creëren door hun bedrijven daadwerkelijk beter te laten presteren.

Dus niet getreurd. De vuilnismannen van het kapitalisme, zoals ze wel worden genoemd, vinden altijd weer nieuw afval om winst uit te persen. McKinsey Global Institute wees vorige week op drie nieuwe creatieve wegen. Allereerst kopen de financiers niet meer hele bedrijven, maar zij nemen – dankzij de aandelencrisis voor spotprijsjes – kleine belangen. Ze hebben de opkomende markten ontdekt. En ze zijn heel slim de schulden gaan kopen die banken dolgraag van hun balans af willen hebben.

Ze verbreden bovendien hun horizon. Zo gaat financier Blackstone het water op. Het private-equityfonds steekt ruim 1 miljard euro in een park in de Noordzee. Van windmolens. Als dat maar niet symbolisch is.

Daan van Lent

    • Daan van Lent