Concurrentie bij opvolging F-16 neemt af

Het ministerie van Defensie beschouwt de Eurofighter en de Franse Rafale niet langer als kandidaat om het Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuig op te volgen.

Dat heeft staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA) de Tweede Kamer vandaag in een brief laten weten.

Het Eurofighter-concern en de Franse vliegtuigbouwer Dassault hebben staatssecretaris De Vries officieel medegedeeld dat ze geen antwoord zullen geven op een uitgebreide vragenlijst van het ministerie van Defensie over hun toestel. Het departement heeft daarom besloten de Eurofighter en de Rafale niet mee te nemen in een tweede, finale ‘kandidatenevaluatie’, aldus de staatssecretaris in zijn brief.

Daarmee blijven alleen de F-35 ‘Joint Strike Fighter’ (JSF), de advanced F-16 en de Saab Gripen Next Generation over als mogelijke opvolgers van de F-16.

De gedoodverfde opvolger van de F-16 is de JSF. In 2002 wees Defensie na een vergelijking van de verschillende kandidaten het Amerikaanse gevechtsvliegtuig als beste toestel aan. Het kabinet besloot daarop om 800 miljoen dollar te investeren in de ontwikkeling van de JSF. Begin volgend jaar wil Defensie de eerste testtoestellen aanschaffen. In het regeerakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie is echter afgesproken dat daarvoor nog eenmaal alle kandidaten met elkaar moeten worden vergeleken.

Eurofighter en Dassault lieten al eerder weten geen vertrouwen te hebben in de kandidatenevaluatie van Defensie. Volgens beide staat de keuze van Defensie voor de JSF vast. Ook een bezoek van staatssecretaris De Vries, vorige week, heeft beide concerns niet op andere gedachten kunnen brengen. „De Nederlandse regering is op zoek naar informatie ter bevestiging van hun eerdere keuze”, zegt een Dassault-woordvoerder. „Er is geen sprake van een open competitie”, zegt een woordvoerder van het Eurofighter-concern.

PvdA-woordvoerder Angelien Eijsink zegt in een reactie veel vragen te hebben over het afhaken van Eurofighter en Dassault. „In de brief staat alleen dat ze niet meedoen. Maar er staat niet in waaróm niet. Ik ga ervan uit dat de staatssecretaris nog met meer informatie komt.”

Meer over de opvolging van de F-16 op nrc.nl/jsf