Bussen haarspray en roze banken

Karakteristiek jumpsuit. Foto’s AP, Reuters This undated photo supplied by Christie's auction house shows a red wool jumpsuit that belonged to the late singer James Brown and is among 320 items being sold by Christie's Thursday July 17, 2008. The jumpsuit is decorated with rhinestones and bears the word SEX along the midsection. (AP Photo/Christie's Images Ltd.) ** NO SALES ** Associated Press

Op een veiling van Christies in New York zijn gisteren 329 bezittingen van ‘Godfather of Soul’ James Brown geveild. De opbrengst was 850.000 dollar (ruim 530.000 euro). Van het geld worden deels achterstallige belastingaanslagen betaald. James Brown overleed in 2006 op 73-jarige leeftijd aan een hartstilstand.

Een verzamelaar betaalde gisteren in New York 32.500 dollar (ruim 20.000 euro) voor een medische armband, waarin stond dat Brown suikerziekte had en allergisch was voor penicilline. Het hoogste bedrag werd betaald voor een van zijn vele karakteristieke capes: een zwart exemplaar met in zilver de naam James Brown erop geborduurd leverde 47.500 dollar (bijna 30.000 euro) op – twee keer zo veel als werd verwacht. Een ander topstuk was de Grammy die Brown in 1986 won voor Living in America. Drie roze leren banken van de soulster gingen samen weg voor 40.000 dollar (25.000 euro). Verder werden er nog diverse instrumenten, schoenen, kinderfoto’s, handgeschreven notities, riemen, jumpsuits, Browns eigen stereo en zelfs een paar bussen haarspray geveild.