Beurs Pakistan bestormd wegens grote verliezen

Beurs Pakistan bestormd wegens grote verliezen KARACHI, 18 JULI. Enkele honderden kleine beleggers in Pakistan hebben gisteren hun woede bekoeld over de almaar dalende koersen. Ze belaagden de aandelenbeurs van Karachi, het financiële centrum in het zuiden van het land, en gooiden ruiten in van het gebouw en van banken in de buurt. De beleggers zijn wanhopig; hun aandelen zijn de afgelopen drie maanden eenderde in waarde gedaald. De toonaangevende KSE 100-index verloor gisteren 279 punten om tot 10.212 punten te dalen. Tegelijkertijd is de inflatie nu ruim 21 procent. De crisis wordt gevoed door de aanhoudende politieke instabiliteit en terreurdreigingen. Veel beleggers vrezen ook het mogelijke vertrek van president Pervez Musharraf. Toen hij nog alle touwtjes in handen had, steeg de beursindex van Karachi naar ongekende hoogten. Gisteravond besloot een aantal institutionele beleggers en beurshandelaren tot ingrijpen door gezamenlijk aandelenpakketten op te kopen. Dat bracht enige verlichting: de koersen stegen licht. Maar structureel is er niets verbeterd. Zo klaagde begin deze maand de textielindustrie, goed voor 70 procent van de export, haar nood over hoge bra n d s t o f p r ij - zen en falende stroomvoorziening. Foto AFP Angry Pakistani investors watch as a protestor leaps over burning tyres outside the Islamabad Stock Exchange (ISE) in Islamabad on July 17, 2008, during a protest against the continued decline in Pakistani share prices. Pakistani small capital market investors went on rampage in the ISE, Karachi Stock Exchange and Lahore Stock Exchange to protest continuous down turn and heavy losses they have suffered in the recent months. The benchmark KSE 100-index on the day shed another 279 points to touch 10,212 points amid volatility. The market is under pressure due to political uncertainty, liquidly crunch and foreign selling, dealers said. AFP PHOTO/Aamir QURESHI AFP