Alledaagse klachten eerder over door wat aandacht van huisarts

rotterdam. Patiënten hebben er baat bij als hun huisarts tijdens het consult aandacht geeft aan hun zorgen, ook al zijn hun klachten niet ernstig. Zulke alledaagse klachten, zoals rugpijn, hoofdpijn, verkoudheid of keelontsteking zijn dan eerder over. Dat concludeert het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL). Psycholoog Sandra Dulleman en collega`s volgden driehonderd patiënten die met alledaagse klachten bij de huisarts kwamen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in BioMedCentral Family Practice. In totaal legden de onderzoekers 524 consulten op video vast, om te zien hoe de huisartsen communiceerden. Dulleman: ”Huisartsen kunnen door patiënten meer aandacht te geven tijdens een eerste consult zorgen dat de patiënt tevreden naar huis gaat en niet nogmaals terugkomt met dezelfde klachten.” Drie dingen zijn hierbij belangrijk: de huisarts moet toelichten waar de klachten vandaan komen, uitleggen dat er niets ernstigs aan de hand is en aangeven op welke termijn de klachten voorbij gaan. Het belangrijkste is dat de patiënt op empathische wijze gerustgesteld wordt.

Rectificatie / Gerectificeerd

correcties en aanvullingen

Aandacht huisarts

In het bericht Alledaagse klachten eerder over door wat aandacht van huisarts (vrijdag 18 juli, pagina 21) is sprake van Sandra Dulleman van het NIVEL. Zij heet Sandra van Dulmen.