Al Gore daagt VS uit: in tien jaar alle energie milieuveilig

De Verenigde Staten moeten binnen tien jaar al hun elektriciteit op een milieuvriendelijke manier, zonder fossiele brandstoffen, produceren. Althans, als het aan Al Gore ligt. De oud-vicepresident, milieugoeroe, Oscarwinnaar (met zijn documentaire An Inconvenient Truth) en Nobelprijslaureaat ziet voor Amerika drie grote uitdagingen: economie, milieu en nationale veiligheid. Alle drie vormen ze volgens hem een probleem door „de gevaarlijke afhankelijkheid van fossiele brandstoffen”.

Volgens Gore heeft het geen zin om doelen te stellen voor over veertig jaar. „Een politieke belofte om over veertig jaar iets te doen wordt genegeerd, omdat iedereen weet dat die betekenisloos is. Tien jaar is ongeveer de maximum tijdspanne waarin een land een doel kan vasthouden”, aldus Gore. Volgens hem lag er nooit eerder een dergelijke grote kans voor de VS als nu, aan de vooravond van de presidentsverkiezingen.

Volgens Gore behaalden de VS hun grootste successen met beloftes die wel verder reikten dan één ambtstermijn van een president. Hij vergeleek zijn plan met het Marshall Plan na de Tweede Wereldoorlog en het stelsel van Interstate Highways. „Het zou een vergissing zijn om te wachten tot anderen ons volgen”, aldus Gore. „Wij moeten de eerste stap zetten, dan zullen anderen volgen.”

Veel deskundigen achten het onhaalbaar om op korte termijn met wind- en zonne-energie en andere milieuvriendelijke energiebronnen te kunnen voldoen aan de Amerikaanse energiebehoefte. Milieuorganisaties schatten de kosten van Gore’s plan op anderhalf tot drie biljoen dollar. Volgens Gore is dat niet veel meer dan wat het kost om alle kolencentrales geheel milieuveilig te maken. (AP, Reuters)