44 Nederlanders

Jos Bongaerts een van de 44 Nederlanders die, volgens CBS-cijfers uit 2007, op zeventigjarige leeftijd bij hun ouder(s) wonen. Foto Ad Nuis Nuis, Ad

Jos Bongaerts (70) is aan het uitwaaien langs het strand. Hij wandelt van het Kurhaus naar de Pier en weer terug. Daarna gaat hij met de tram naar Voorburg, waar hij woont. Tot voor kort woonde hij daar samen met zijn moeder. Daarmee was hij een van de 44 Nederlanders die, volgens CBS-cijfers uit 2007, op zeventigjarige leeftijd bij hun ouder(s) wonen. 13.560 Nederlanders wonen op hun dertigste nog thuis. Dit zijn vaker mannen dan vrouwen (10.177 tegenover 3.383). Van de vijftigjarigen wonen er 2.238 bij hun ouder(s). Ook dit zijn ruim drie keer zoveel mannen als vrouwen. De belangrijkste redenen voor mannen om laat het huis uit te gaan, zijn onzekerheid over werk en inkomen, het niet kunnen vinden van goedkope woonruimte, en het feit dat het thuis lekker goedkoop is. Op 23 april 2008 om kwart over vijf ‘s ochtends is Jos Bongaerts’ moeder op 99-jarige leeftijd overleden. Hij heeft drie dagen lang gehuild. Nu is hij helemaal alleen. Hij brengt de tijd door met lezen, pianospelen en wandelen.

In deze rubriek brengt fotograaf Ad Nuis dagelijks de Nederlander in beeld. Zijn foto is weer aanleiding om een cijfer over ‘de Nederlander’ te belichten.