2 cryptogrammen

Euh, niets-‘l’-niets-‘c’-niets-niets Tirion Sport

Een klein beetje spieken

Het grote cryptowoordenboek, Jan Meulendijks, 34,95 euro, Tirion Sport

21 Horizontaal: houding van een reiziger. 12 letters. We hebben op ‘l’ op 2, een ‘c’ op 4 en ‘g’ op 12. Tja. Het is bijna zaterdag, bijna (s)cryptogrammentijd. Hele weekenden slaan mensen stuk met de cryptische puzzels. Overleg mag. Bellen met familie en cryptofiele vrienden ook. En is na uren staren de wanhoop nabij, dan is er Het grote cryptowoordenboek van Jan Meulendijks, puzzelmaker van de Volkskrant. De nieuwste versie van het oorspronkelijk in 1995 verschenen 10 voor Taal Cryptowoordenboek is vooral een saai boek met ellenlange lijsten woorden (633 pag.). Alfabetisch gerangschikt op lengte van 3 tot 22 letterwoorden, en op begin en einde van het woord. Maar handig! Waar waren we? ‘Houding van een reiziger’. Euh, niets-‘l’-niets-‘c’-niets-niets: begint vast met ‘vlucht’. Even bladeren: 12 letters, vlucht... vluchtgedrag! (JvG)