Zwakke economie voor ASML voor- en nadeel

De koers van ASML daalde gisteren fors na een waarschuwing voor een lage omzet dit jaar. Maar volgens analisten gaat het niet slecht met het bedrijf.

Voor chipmachinefabrikant ASML heeft de slechte economische situatie een voordeel. Klanten als Samsung en Intel willen hun kosten laag houden en darvoor hebben ze de meest geavanceerde ASML-machine met immersietechnologie nodig. Met deze machines kunnen kleinere, dus meer chips uit een siliciumplaat kunnen worden gemaakt. Zo worden chips goedkoper. Welk bedrijf wil dat niet? Voordeel voor ASML? Het zijn de duurste machines in hun assortiment, 30 miljoen euro per stuk.

Maar de slechte economische situatie heeft ook een groot nadeel voor ASML. Chipfabrikanten investeren wel in technologie om kosten te besparen, maar van uitbreiding van hun capaciteit is geen sprake. En dus bestellen ze geen relatief goedkope ‘normale’ lithografiemachines meer bij ASML. En daardoor daalt de omzet van de chipmachinefabrikant.

De omzet kan dit jaar daardoor wel eens 20 procent lager uitvallen, waarschuwde ASML gisteren bij de presentatie van de cijfers van tweede kwartaal van 2008. Hierna kelderde de aandelenkoers van het bedrijf op de Amsterdamse beurs. Het aandeel verloor tot in de middag 14 procent, maar sloot uiteindelijk met een verlies van ruim 2 procent.

Dat kwam door de uitleg van ASML-topman Eric Meurice later op de dag. Ja, de omzet kan dit jaar tegenvallen, maar met de klanten van AMSL gaat het helemaal niet slecht. Het bedrijf heeft goede hoop voor 2009. Iedereen wacht met uitbreiden van zijn capaciteit tot de economie weer aantrekt. En dan zullen de orders binnenstromen, verwacht ASML. Meurice: „We bereiden ons daar op voor.”

Terecht herstelde de koers na deze uitleg, meent analist analist Wing-Yen Choi van Theodoor Gilissen. „De cijfers waren ook helemaal niet zo slecht.” In het tweede kwartaal verkocht het bedrijf 31 nieuwe en acht gebruikte chipmachines. ASML ontving in dezelfde periode orders voor 33 chipmachines, ter waarde van 632 miljoen euro. In totaal had het bedrijf aan het einde van het afgelopen kwartaal ruim 1,1 miljard euro aan orders binnen. De omzet in het tweede kwartaal van 2008 bedroeg 844 miljoen euro. In hetzelfde kwartaal van vorig jaar was de omzet van 930 miljoen euro. De winst was 192 miljoen euro, inclusief een eenmalige belastingbate van 70 miljoen euro. In hetzelfde kwartaal van 2007 maakte ASML een winst van 160 miljoen euro.

Analist Choi wijst ook op de resultaten van chipfabrikant Intel, die eergisteren zijn resultaten bekendmaakte. Gaat het goed met Intel, dan hoeft AMSL zich ook geen grote zorgen te maken. „Intel had goede cijfers en blijft investeren in apparatuur. Ook zegt het bedrijf dat de vraag naar computers goed blijft.”

Maar dan moet Intel wel investeren in apparatuur van ASML. Vorige week verscheen het verhaal dat Intel voor een belangrijke nieuwe order concurrent Nikon boven ASML verkoos. Nikon zou goedkoper zijn. Topman Meurice zei gisteren dat de relatie met Intel gewoon voortgezet wordt en dat het Amerikaanse bedrijf nog steeds orders plaatst bij ASML.

    • Tom Kreling