Winsten van zakenbanken vallen mee

De winst van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase in het tweede kwartaal is meer dan gehalveerd vergeleken met vorig jaar. Ook moest de bank nog eens 1,1 miljard dollar (700 miljoen euro) afschrijven.

Dat maakte de bank vanmiddag bekend. De winst daalde van 4,2 miljard dollar naar 2 miljard dollar, ofwel 54 dollarcent per aandeel vergeleken met 1,20 dollar per aandeel in dezelfde periode vorig jaar. De 2 miljard dollar winst is inclusief een eenmalige afschrijving van 540 miljoen dollar voor de overname van concurrent Bear Stearns in maart dit jaar.

Bestuursvoorzitter Jamie Dimon zei dat de winst „significant was gedaald door de slechte situatie op de kredietmarkten”. Dimon zei verder dat JPMorgen Chase de „zeer complexe acquisitie van Bear Stearns” had afgerond. In maart nam JPMorgan Chase met hulp van de centrale bank concurrent Bear Stearns over toen die bank failliet dreigde te gaan.

Dimon zei in een toelichting dat hij blij was met de sterke balans van zijn bank. „We hebben 1,3 miljard dollar toegevoegd aan onze buffer om verliezen mee op te vangen. In totaal hebben we daar nu 13,9 miljard dollar voor.” Dat betekent dat JPMorgan Chase op korte termijn geen extra kapitaal zal hoeven aantrekken, een geruststelling is voor beleggers.

Gisteren maakte de Amerikaanse zakenbank Wells Fargo al positieve cijfers bekend. Wells Fargo, de vijfde bank van Amerika, boekte in het tweede kwartaal een winst van 1,75 miljard dollar (1,1 miljard euro), een daling van 22 procent ten opzichte van de 2,3 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar. Tegelijkertijd verhoogde de bank – geheel tegen de heersende trend in – het dividend per aandeel van 31 naar 34 dollarcent. Het aandeel sprong direct 12 procent omhoog – nadat het eerst had meegedaan aan de glijvlucht waarin alle financiële aandelen terecht waren gekomen – en trok de index mee omhoog.

Het optimisme op Wall Street kreeg een vervolg op de Aziatische en de Europese beurzen. De aandelen van banken en verzekeraars boekten de grootste winsten. Het geplaagde aandeel Fortis sloot gisteren – na een aanvankelijke scherpe daling – met een winst van 4,62 procent en zette vanmorgen de opmars voort met een winst van 5 procent. ING en Aegon wonnen gisteren en stonden aan het begin van de middag op winsten van respectievelijk 2,9 en 2,7 procent.

Later vandaag zou ook zakenbank Merrill Lynch de cijfers over het tweede kwartaal bekendmaken. Analisten verwachten dat de bank haar vierde kwartaalverlies op rij zou presenteren en nog eens 6 miljard dollar zou moeten afschrijven.