Wat de student leest...

De Donald Duck is het best gelezen blad onder studenten. Bleek uit een onderzoek. Dus, wat schrijven wij, de media? ‘Studenten lezen geen serieuze bladen, maar een stripblad’, was de teneur.

Tut tut, ho ho. Het onderzoek meldt dat de Donald Duck onder jongens die studeren het best gelezen blad is, niet dat álle studenten alléén maar de Donald Duck lezen. Bijna 15 procent leest het vrolijke weekblad. Van meisjes die studeren leest zo’n 6 procent de DD. Tja. Het scoort hoog. Maar studenten lezen ook serious stuff hoor.

De toptien van de jongens, na de DD: Veronica Gids, Voetbal International, Quest, Elsevier, Autoweek, Sportweek, Men’s Health, FHM en National Geographic. Meisjes lezen ook graag Veronica Gids, Quest en Donald Duck, en verder de te verwachten titels Yes (op nummer één), Glamour, Cosmopolitan, Viva, Flair, Celebrity en Glossy. Dit blijkt uit ‘Het Nationaal Studentenonderzoek 2008’ van marketingbureau Student Service. 1.775 studenten deden mee aan de enquête.

Tot zover de cijfertjes. Nu de bladen zelf, want wát lezen ze?

Het blad van Oom Donald (1,80 euro) kennen de studenten waarschijnlijk al van kinds af aan (uit de leesportefeuille), en het is weliswaar wat moderner geworden, maar verder is het gewoon het vrolijke weekblad van weleer. Stripjes van Oom Dagobert, Madam Mikmak en een wat warrig detectiveachtig avontuurtje van Mickey Mouse (en zijn maatje Goofy die woorden als ‘Gompie’ en ‘Jummie’ gebruikt), over een criminele bende die uiterst vernuft te werk gaat: ze verbouwt paspoppen tot robots om zo de juweliers van Duckstad leeg te roven. Alleen Douwe Dabbert staat niet meer in het blad. Maar ja, wie las dát vroeger nou? En als de Duck-liefhebber is uitgelezen, kan hij altijd nog de Katrien (2,55 euro), de Donald Duck Extra (2,10 euro) of de Extra Donald Duck Extra (2,95 euro) kopen.

Tijd voor iets meer inhoud. Veronica Magazine (1,25 euro) is een van de grootste bladen van Nederland en ook populair bij studenten. Het is een allegaartje: beetje interview (met de makers van de nieuwe Veronica-ochtendshow op de radio én met Wil Luikinga), beetje beauty, beetje lifestyle, beetje money, beetje gadgets, beetje autonieuws en heel veel tv-info. Veel pagina’s voor weinig geld. Is dat het geheim?

Van Quest (4,75 euro) leren we eindelijk écht iets. Over homoseksualiteit bijvoorbeeld (‘Homoseks geeft plezier’, ‘Hersenen bij homo’s zijn anders’, ‘Homoseksualiteit zit in de familie’). En we leren dat slimme mensen de domste fouten maken (‘Als je denkt dat je te slim bent om een fout te maken, ben je echt dom’). En we leren hoe je over water kunt lopen (heel veel maïzena). Beetje schreeuwerig opgemaakt, maar lekker doorheen te struinen. Eén grote next question.

Is dat het dan? Vooruit, we pakken er nog één blad bij. Men’s Health misschien? Dat blad met altijd een strakke sixpack van een halfnaakte jongen – yummie! – op de cover (welke student wil nou niet de onmisbare tips voor het perfect geschoren lichaam én een geil buikje?).

Nee, het wordt National Geographic (6,95 euro, inclusief NG Traveler). Dat staat op 10 in het studentenlijstje. Onterecht. Het is een prachtblad! Handzaam, want klein formaat. Rustig, want niet schreeuwerig opgemaakt. Onderhoudend, want veel relatief lange stukken (over gorilla’s, tyrannosaurussen, roofvissen, bosbranden). En genieten, want supermooie natuurfoto’s.

    • Peter Leijten