VVD`er Maaten wil sancties op internetcensuur

BRUSSEL, 17 JULI. Europarlementariër Jules Maaten (VVD) heeft vandaag een wetsvoorstel gepresenteerd met sancties voor internetbedrijven die meewerken aan censuur. ”De vrijheid van meningsuiting en mensenrechten moet ook online worden beschermd”, zegt Maaten. Hij doelt vooral op de situatie in landen als China, Cuba, Myanmar en Iran. Regimes in die landen blokkeren onwelgevallige sites. Maaten en buitenlandse collega`s van andere partijen willen dat EU-landen sancties instellen tegen bedrijven zoals Google en Yahoo als die hieraan meewerken. ”Dan moet je denken aan boetes”, zei hij. Maaten haakt met zijn plan aan bij de Amerikaanse Global Online Freedom Act (GOFA). De VVD`er heeft afgesproken met de Amerikanen samen te werken. Doel is dat landen de Europese of Amerikaanse bedrijven niet tegen elkaar kunnen uitspelen.