Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politiek

VS bij gesprekken tussen Iran en Solana

Rotterdam. Een hoge Amerikaanse regeringsvertegenwoordiger zit zaterdag voor het eerst aan bij een ontmoeting tussen de Europese buitenlandcoördinator Javier Solana en de Iraanse nucleaire onderhandelaar, Saeed Jalili. Onderminister van Buitenlandse Zaken William Burns zal echter niets zeggen, aldus mededelingen in Washington. Dit betekent een kleine verbetering van de relaties tussen de VS en Iran. Solana en Jalili gaan in Genève praten over het internationale pakket aanmoedigingsmaatregelen dat Iran ertoe moet bewegen het verrijken van uranium te bevriezen en over het Iraanse antwoord daarop. De laatste weken werd het nieuws juist getekend door Israëlisch sabelgekletter - uitspraken over de onvermijdelijkheid van een aanval op de Iraanse nucleaire installaties, berichten over een Israëlische luchtmachtoefening in dat kader - en Iraanse raketproeven en boze waarschuwingen in reactie daarop.