Vingerafdruk van iedere Italiaan

Om de schijn van discriminatie te voorkomen, moet Italië vanaf 2010 de vingerafdrukken van alle Italianen vastleggen in hun identiteitsbewijzen. Dat heeft een parlementaire commissie gisteren voorgesteld. Aangezien ook de oppositie voor het plan stemde, is de kans groot dat het voltallige parlement later ook akkoord zal gaan.

Een eerder plan, om alleen van Roma (volwassenen en kinderen) vingerafdrukken te nemen, leidde in binnen- en buitenland tot een storm van kritiek. Italië wilde door de maatregel voorkomen dat de Roma „worden aangetrokken tot bedelarij of erger”. Maar het werd door tegenstanders vergeleken met het vastleggen van de identiteit van joden door de nazi’s.

Volgens oppositieleider Walter Veltroni van de Democratische Partij moet de maatregel om vingerafdrukken van alleen Roma af te nemen nu worden geschrapt. „Aangezien er een beslissing lijkt te komen die geldt voor iedereen.” Maar minister van Binnenlandse Zaken Robert Maroni heeft verklaard dat het aanvankelijke plan om vingerafdrukken van Roma af te nemen alsnog moet worden uitgevoerd om de criminaliteit op korte termijn terug te dringen.

In Italië wonen naar schatting 150.000 Roma en Sinti. Ze zijn in Italië uitgegroeid tot nationale zondebok. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor veel criminaliteit, waaraan volgens de regering-Berlusconi vooral illegale immigranten zich schuldig maken. Berlusconi won de verkiezingen in april met de belofte strenger te zullen optreden tegen criminele immigranten.

Het afnemen van vingerafdrukken is alleen in Napels op beperkte schaal begonnen. (AP, AFP)