Televisie Voorkeur

In de laatste aflevering van de serie Deutschland, deine Künstler een portret van de jonge, radicale Duitse schilder en performancekunstenaar Jonathan Meese, die ook internationaal aanzien geniet. ARD, 22.45-23.30u. ARD/HR DEUTSCHLAND, DEINE K†NSTLER "Jonathan Meese" Sechsteilige Dokumentation in Gemeinschaftsproduktion der Kulturredaktionen aller ARD-Landesrundfunkanstalten, Ein Film von Julia Benkert, am Donnerstag (17.07.08) um 22:45 Uhr im ERSTEN. Gilt als Deutschlands jŸngster und radikalster Maler und AktionskŸnstler: Jonathan Meese. © HR/Contemporary Fine Arts/Jan Bauer - honorarfrei, Verwendung gemŠ§ der AGB im engen inhaltlichen, redaktionellen Zusammenhang mit genannter HR-Sendung bei Nennung "Bild: HR/Contemporary Fine Arts/Jan Bauer" (S2). HR/Pressestelle 069/155 -4954, Fax -3005. ARD/HR DEUTSCHLAND

actualiteiten

EénVandaag. Aandacht voor de zaak van de 35-jarige gedetineerde die in zijn cel in Heerenveen overleed twee dagen voordat hij op vrije voeten zou komen. Justitie beweert dat zijn lichaam lijkvlekken vertoonde maar verschillende mensen, waaronder de lijkschouwer, zeggen dat het hier ging om verwondingen door geweld. Verder aandacht voor een omstreden plan om een megagroot winkelcentrum te bouwen bij Tilburg en een MS-patiënt die zelf geen pijnverlichtende cannabis mag kweken. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Een jaar geleden werden 23 Koreaanse christenen in Afghanistan gegijzeld. Naast medeleven kregen ze verwijten en verwensingen over zich heen. De leider van de groep, Yoo Kyung-sik, vertelt voor het eerst zijn verhaal over zes weken in de handen van de Talibaan. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Gesprek met Roderik Munsters, directeur vermogensbeheer bij de pensioenfirma ABP. Hij praat over de invloed van de kredietcrisis op de pensioenen. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Holland Doc: Meester Ben. Documentaire over Meester Ben. Leraar op de zwarte basisschool Pale in de Schilderswijk in Den Haag. Een bevlogen leraar die pal staat voor zijn leerlingen. Hij zag hoe in de loop van de tijd de buurt allochtoon werd, zijn school zwart. En de samenleving harder en cynischer. Aan zijn toewijding veranderde weinig. Herhaling van 31-1-2008. Ned.2, 23.20-0.05u.

praatprogramma

De weg naar goud. Afl.: Marianne Vos. Wielrenster Marianne Vos veroverde negen Nederlandse titels, drie Europese titels en vier wereldtitels. Een van de opmerkelijke sportfragmenten die zij wil laten zien speelt zich af tijdens de Ronde van Lombardije (2006): de zege van Paolo Bettini. Met name hoe hij huilend over de finish kwam, is haar altijd bijgebleven. Ned.1, 22.35-23.05u.

informatief

Sterren op het doek. Nieuwe reeks waarin Bekende Nederlanders door kunstenaars met uiteenlopende stijlen worden uitgebeeld, terwijl ze met Hanneke Groenteman praten over hun leven. Afl. 3. Wendy van Dijk. De portretten zijn van Roos Campman, Diederick Kraaijeveld en Kenne Gregoire. Ned.2, 21.15-22.00u.

Studio Sport document. Portret van Michael Boogerd die na twaalf seizoenen een punt achter zijn actieve wielercarrière heeft gezet. In een gesprek kijkt Boogerd, één van Nederlands aansprekendste wielrenners, terug op een lang leven van fietsen bij één baas. Met sportieve beelden van zijn profcarrière. Ned.2, 21.15-22.10u.

The power of art. Kunsthistorische reeks van Simon Schama die deze keer het schilderij De dood van Marat van de Franse kunstschilder Jacques-Louis David (1748-1825) analyseert. Canvas, 21.50-22.45u.

On the fiddle? In een serie documentaires wordt het werk vastgelegd van controleurs op bijstandfraude. Aflevering: Claiming to be alone. Een algemeen gewaardeerde vrouw van middelbare leeftijd wordt er samen met haar neef van beschuldigd ten onrechte twee miljoen pond (2,5 miljoen euro) te hebben geclaimd, waarbij het stel gebruik maakte van gestolen identiteitspapieren van 192 verschillende individuen. BBC 1, 22.00-23.00u.

Over vaders en zonen. Hugo Borst zoekt gevoelige plekken in de relatie tussen Cees Geel jr. en Cees Geel sr. Acteur Cees Geel (43) moest het medicijn zijn tegen het verdriet dat de verdrinkingsdood van broer Cor had achtergelaten bij zijn ouders. In het arbeidersmilieu van het West-Friese Schagen werd weinig gesproken over de diepere menselijke gevoelens. Senior over het verdriet om Cor en zijn trots voor Cees. Herhaling van mei 2008. Ned.2, 22.45-23.15u.

muziek

Walk on by: Producer pop. Door het toenemende succes van de song wordt het schrijven van een liedje steeds belangrijker. De liedjesschrijvers groeperen zich in een echte liedjesfabriek: ‘Tin Pan Alley’. Ook de ‘sound’ wordt belangrijker en de producer gaat een beslissende rol spelen in het creatieve proces. Canvas, 23.15-0.05u.

humor

Monty Python’s flying circus 7: Oh, you’re no fun anymore. Klassieke humor met de Science fiction sketch en Blancmanges playing tennis. Canvas, 22.45-23.15u.

Sport

Today at the open. Samenvatting van de Open Kampioenschappen golf op het terrein van Royal Birkdale Golf Club in Southport, Lancashire. BBC 2, 20.15-21.00u.

Tourjournaal. Dagelijks nieuws uit de Tour de France. Ned.3, 20.25-21.15u.

NOS Studio sportzomer. Praatprogramma over de Tour de France met als gasten oud-wielrenster Leontien van Moorsel en José de Cauwer, oud-wielrenner en co-commentator bij de VRT. Presentatie: Mart Smeets. Ned.1, 23.05-23.55u.

Tour 2008. Praatprogramma over de Ronde van Frankrijk met als gasten de wielrennen Tom Steels en de Vlaamse links-liberale politicus Wouter Van Bellingen. Presentatie Karl Vannieuwkerke. Eén, 21.40-22.35u.

NOS: Tour de France. Rechtstreeks verslag van Ronde van Frankrijk. De dertiende etappe van Narbonne naar Nîmes over 182 km. Commentaar van Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot. Morgen, Ned.1, 14.30-17.35u.