Sterren, neem een voorbeeld aan Iran

Het Iraanse ministerie van cultuur heeft besloten dat Iraanse sterren en sporthelden niet meer in commerciële reclames mogen optreden (nrc.next, 10 juli). De sterren moeten ”de geest van hoffelijkheid bevorderen en niet de cultuur van het consumentisme”, aldus het ministerie. Aan deze maatregel zou het Nederlandse kabinet een voorbeeld kunnen nemen. Mensen worden door de reclame geconditioneerd en raken daardoor in de ban van het consumentisme - met verstrekkende, negatieve gevolgen voor het menselijk welzijn en voor het milieu. Ook de Nederlandse sterren en sporthelden zouden zich beter op een constructieve manier kunnen inzetten. Een sturende hand van de overheid zou hierin best nuttig zijn.

Brieven en opiniestukken kunt u onder vermelding [br/]van naam en woonplaats sturen naar opinext@nrc.nl[br/]

    • Peter J. Berger den Haag