Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Koningshuis

Saoedische koning roept op tot religieuze verzoening

De Saoedische koning Abdullah heeft gisteren de volgelingen van de grote godsdiensten opgeroepen extremisme te schuwen en naar verzoening te streven.

Abdullah deed dat aan het begin van een driedaagse interreligieuze conferentie in de Spaanse hoofdstad Madrid, waartoe hij het initiatief heeft genomen. Hij lanceerde het plan na een ontmoeting met paus Benedictus XVI in het Vaticaan in november, de eerste tussen een paus en een Saoedische vorst. Abdullah wordt in eigen land als een hervormer gezien.

In Saoedi-Arabië zelf, waar de zeer strikte wahabitische stroming van de islam dominant is, is het niet-moslims verboden hun geloof publiekelijk te belijden met het argument dat het land de bakerplaats van de islam is. Daarom kon de bijeenkomst ook niet in Saoedi-Arabië worden gehouden. Wel was in Mekka, waar niet-moslims zelfs niet mogen komen, een voorbereidende bijeenkomst gehouden van vertegenwoordigers van de verschillende stromingen van de islam. Met name waren daar shi’ieten aanwezig, een stroming die door veel wahabitische geestelijken als ketters wordt beschouwd.

Voor de conferentie zijn behalve christenen en joden ook boeddhisten, hindoes en sikhs uitgenodigd. „Mijn broeders”, zei de koning, „we moeten de wereld vertellen dat verschillen niet leiden tot conflict en confrontatie”. „Tragedies die in de geschiedenis zijn gebeurd, werden niet door religie veroorzaakt, maar door extremisme”, zei hij.

Koning Abdullah zei dat eerdere pogingen tot een dialoog waren mislukt omdat de deelnemers zich concentreerden op de verschillen. „Als we succes willen hebben bij deze historische bijeenkomst, moeten we onderstrepen wat we gemeen hebben, het geloof en een diep vertrouwen in God”, zei hij.

De Iers-Israëlische rabbijn David Rosen van het Amerikaanse Joodse Comité noemde de conferentie historisch, omdat zij door de koning van Saoedi-Arabië is georganiseerd. In de conferentiepublicaties wordt Rosen overigens niet als Israëlisch aangeduid. Saoedi-Arabië heeft geen relaties met Israël. (Reuters, AP)