Ronaldinho naar Milan én Olympische Spelen

De Braziliaanse voetballer Ronaldinho verhuist van FC Barcelona naar AC Milan. De Italiaanse club bereikte met de Spaanse club overeenstemming over een afkoopsom van naar verluidt 22 miljoen euro voor Ronaldinho, die gisteren de medische keuring onderging. Volgens een verklaring van de club uit de Serie A tekende hij een contract dat doorloopt tot 30 juni 2011. Na het bekend worden van de transfer verkocht Milan binnen een uur 3.000 seizoenkaarten extra.

De 28-jarige Ronaldinho speelde vijf jaar bij Barcelona. Hij won met de club in 2006 de Champions League en in 2005 en 2006 de Spaanse titel. Het afgelopen seizoen had de wereldvoetballer van 2004 en 2005 vooral fysieke problemen en vertoonde hij gebrek aan vorm. De nieuwe trainer Pep Guardiola, opvolger van Frank Rijkaard, had al aangekondigd dat Ronaldinho komend seizoen niet per definitie een basisplaats zou krijgen bij Barça. De club wil de selectie drastisch vernieuwen. Barcelona stond daarom open voor een vertrek van de spelmaker, die zelf ook graag zijn loopbaan in Italië wil voortzetten. Als vervanger zou de Catalaanse club de Wit-Rus Aleksandr Hleb (Arsenal) hebben vastgelegd.

AC Milan gaf Ronaldinho gisteren toestemming in augustus met de Braziliaanse ploeg deel te nemen aan de Olympische Spelen. Barcelona was eerder nog fel tegen een optreden van de Braziliaan in Peking. Ronaldinho hoopt zijn land aan de enige nog ontbrekende hoofdprijs te helpen: de olympische titel. „Als hij al een rossoneri zou zijn geweest, hadden we hem niet laten gaan. Maar omdat hij deze week pas bij ons heeft getekend, mag hij naar Peking”, zei voorzitter Adriano Galliani.

Trainer Carlo Ancelotti hoopt dat Ronaldinho tijdens het olympische toernooi spelritme opdoet en fysiek in orde raakt. „Het is voor hem een kans zijn vorm terug te vinden”, aldus de oefenmeester. De andere Braziliaanse sterspeler van AC Milan, Kaká, krijgt geen toestemming naar de Olympische Spelen te gaan.