Ricco uit teambus gehaald bij start

Nadat de Franse sportkrant L’Equipe vanochtend op zijn website had gemeld dat Riccardo Ricco positief was bevonden op het gebruik van het bloeddopingmiddel epo, en het Franse antidopingbureau (AFLD) dat had bevestigd, werd de Italiaanse renner door de Franse politie aangehouden. Onder boegeroep van toeschouwers, gericht tegen de renner, werd Ricco in de Zuid-Franse stad Lavelanet uit de bus van de ploeg gehaald. Dat gebeurde vanmiddag voor de start van de twaalfde etappe in de Tour, naar Narbonne. Vervolgens besloot de ploeg van Saunier Duval zich uit de Tour terug te trekken, wellicht om een verwijdering door de Tourdirectie voor te zijn.

De 24-jarige Ricco won twee etappes in de Tour, en als beste klimmer droeg hij de bolletjestrui. Zijn ploeggenoot bij Saunier Duval, David de la Fuente, stond tweede in het bergklassement.

Volgens een woordvoerder van het Franse antidopingagentschap testte Ricco positief op epo na de tijdrit van vorige week dinsdag in en om Cholet. Hij heeft van nature afwijkende bloedwaarden, liet Ricco eerder in deze Tour nog weten. Hij zei in het bezit te zijn van een medische verklaring van de internationale wielerunie (UCI).

Vorige week donderdag won Ricco de eerste bergrit, naar Super-Besse, in de Auvergne. Op indrukwekkende wijze won hij maandag de Pyreneeënetappe naar het skistation Hautacam.

Ricco is het derde dopinggeval in deze Tour. Eerder werden de Spanjaarden Manuel Beltran, uit de Italiaanse ploeg Liquigas, en Moisés Dueñas uit de wielerronde gezet wegens een positieve dopingtest. Ook daar betrof het epo.