Protesten tegen private equity

Bonden worden buiten de deur gehouden als bedrijven door private-equityfirma’s worden overgenomen. Reden voor actie. „Goed rendement mag, maar niet over de ruggen van werknemers.”

Willem Noordman, Bondgenoten Hoofdbestuur FNV Bondgenoten 04-05-2006 Hier: Willem Noordman Dinnissen, Liesbeth

Actievoeren in 100 steden in 25 landen wereldwijd. Het lukte de internationale vakbeweging nooit eerder zo’n grote protestactie op touw te zetten. De bonden protesteren vandaag tegen de Amerikaanse private-equityinvesteerder Kohlberg Kravis Roberts (KKR).

Voor Nederland doet FNV Bondgenoten mee en de vakbond staat vandaag bij bedrijven die – deels – in handen zijn van KKR. Vanmiddag bijvoorbeeld bij Maxeda, het concern waartoe onder andere de Bijenkorf, V&D en de Praxis behoren. Willem Noordman, bestuurder van FNV Bondgenoten, legt uit waarom de bonden „wakker schrikken” zodra een bedrijf in handen komt van private equity.

Deze internationale actie, tegen één firma gericht nog wel, is nogal een prestatie voor de bonden. Waarom lukt dat vandaag?

„Er gaat ongelofelijk veel geld om in private equity en wereldwijd stuiten de bonden op dezelfde problemen. Zodra een private-equityinvesteerder een bedrijf opkoopt, gaat er iets gebeuren, dat is zeker. Hun doel is de onderneming met flink meer winst te verkopen, dat betekent dat er altijd iets verandert voor werknemers.

„Reorganisaties, verkoop van vastgoed, pensioenen die op het spel staan, verandering van strategie. Vrijwel altijd verandert het management van het overgenomen bedrijf totaal. Bonden worden zoveel mogelijk buiten de deur gehouden. Normaal gesproken worden vakbonden betrokken bij reorganisaties, bij private equity gaat dat niet door of worden bonden pas op het allerlaatste moment op de hoogte gesteld. Private equity heeft weinig op met werknemersorganisaties.

„KKR hebben we internationaal als voorbeeld gesteld van hoe het niet moet. Private-equityfirma’s werken niet allemaal precies hetzelfde, maar dit bedrijf gaat ver. Bij Maxeda heeft KKR bijvoorbeeld alle vastgoed verkocht en teruggehuurd. Het is niet moeilijk voor te stellen wat alleen al het paradepaardje van de Bijenkorf, het gebouw aan de Dam in Amsterdam, opbrengt.

„Verder hebben wij veel moeite moeten doen het pensioen van de werknemers goed onder te brengen. KKR wilde de pensioenvoorziening naar een goedkopere verzekeringsmaatschappij overhevelen, maar dat zou negatief uitpakken voor werknemers. Dat hebben we weten tegen te houden.”

Tegelijkertijd strijken werknemers juist winst op, omdat hun pensioenfondsen private-equityfirma’s financieren. Als die investeerders goede zaken doen, werkt dat toch door naar hun eigen pensioen?

„Dat klopt, maar dat mag niet over de ruggen van andere werknemers. Het is prima dat via private equity een goed rendement wordt binnengehaald, maar niet op een manier die ingaat tegen de internationale vakbondsnormen. Via de pensioenfondsen waarin bonden zijn vertegenwoordigd, kunnen wij juist invloed uitoefenen op de private-equitybedrijven.

„Wij stellen dat zeker aan de orde binnen de pensioenfondsen. De fondsen willen maatschappelijk verantwoord te werk gaan. Dan moeten ook de bedrijven waarin zij investeren, de juiste uitgangspunten hanteren en oog hebben voor werknemers, in plaats van alleen winsten doorsluizen en reorganiseren.”

    • Annemarie Kas