Onderzoek naar de hoge uurtarieven van advocaten

Rotterdam. Advocaten zijn duur, dat vinden ze zelf ook. Althans, dat zou zomaar de uitkomst van het onafhankelijke onderzoek kunnen zijn, dat de Nederlandse Orde van Advocaten gaat doen naar de advocatentarieven in Nederland. De Orde buigt met het onderzoek voor kritiek over hoge tarieven. ”Iedere zichzelf respecterende beroepsgroep moet luisteren naar geluiden uit de samenleving”, zegt Willem Dekkers, de deken van de Orde. ”Kennelijk maken advocaten hun meerwaarde onvoldoende duidelijk aan burgers en ondernemers.” Uit vrijwel alle onderzoeken blijkt dat particulieren rechtshulp via een advocaat te duur vinden. Het economisch onderzoeksbureau SEO berekende in juni dat een advocaat vier tot zes keer duurder is dan andere juridische dienstverleners. Het bureau adviseert de dienstverleners te laten concurreren, zodat advocaten gedwongen worden hun tarieven te verlagen. De meeste advocaten rekenen uurtarieven, maar van te voren is vaak voor de particulier onduidelijk hoe lang een advocaat met zijn zaak bezig zal zijn.