Nederland belegt voor 16 mld in Fannie Mae en Freddie Mac

Nederlandse beleggers, waaronder De Nederlandsche Bank, bezitten voor 26 miljard dollar obligaties (tegen de huidige koers: 16 miljard euro) van Fannie Mae en Freddie Mac, de grootste Amerikaanse woningfinanciers, die gesteund moeten worden door de Amerikaanse regering.

De Nederlandsche Bank heeft obligaties van Fannie Mae en Freddie Mac ter waarde van 750 miljoen euro, heeft een woordvoerder desgevraagd gezegd. „Het is ongebruikelijk dat De Nederlandsche Bank informatie geeft over haar beleggingen, maar gezien de belangstelling voor de genoemde financiers doen we het.” DNB haalt ongeveer 2 procent rendement op de effecten.

De beleggingen in de effecten van Fannie Mae en Freddie Mac door centrale banken en staatsinvesteringsfondsen zijn een belangrijke drijfveer voor de Amerikanen om te zorgen dat het vertrouwen in Fannie Mae en Freddie Mac behouden blijft. Eind juni vorig jaar was 21 procent van de obligaties van beide bedrijven in handen van buitenlandse beleggers, zo blijkt uit de meest recente gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

Minister van Financiën Hank Paulson kondigde deze week noodmaatregelen aan om de financiële positie van de financiers te versterken. Hun beurskoersen stortten in door de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt.

De grootste Nederlandse belegger in de obligaties is pensioenfonds ABP. ABP had volgens de laatste eigen cijfers, van eind 2007, voor 11 miljard euro effecten van de twee in bezit. ABP heeft ook kleine pakketten aandelen in de twee.

Nederland staat negen op de landenlijst van beleggers in obligaties van Fannie Mae en Freddie Mac. Nummer één is China met 376 miljard dollar.

Fannie en Freddie: pagina 15

    • Menno Tamminga