Mandela krijgt portret

‘Mandela’, Marlene Dumas, 2004 Dumas, Marlene

De Zuid-Afrikaanse kunstenares Marlene Dumas zal Nelson Mandela voor zijn verjaardag een portret schenken. Morgen wordt de oud-president van Zuid-Afrika negentig.

Het door Dumas in 2004 vervaardigde Portrait of A Young Nelson Mandela (Would you trust this man with your daughter) zal eind juli in Johannesburg aan Mandela worden overhandigd. Volgens Bart Luirink, hoofdredacteur van het Nederlandse ZAM Africa Magazine, geeft Dumas het schilderij niet zelf aan Mandela, maar zal iemand van de ambassade dat doen.

Het idee van de schenking is ontstaan naar aanleiding van de recent gepubliceerde bundel Voor Nelson Mandela. Verhalen en voetnoten uit Nederland bij zijn negentigste verjaardag. „Bij de samenstelling van dit boek, waarin werk is opgenomen van politici, journalisten en kunstenaars, kwam Dumas met dit portret. We hebben het op de cover gezet en het leek haar een goed idee om het schilderij aan Mandela te schenken.”

De ondertitel van het schilderij ‘Would you trust this man with your daughter’ beschouwt Luirink als een typisch ‘Dumasgrapje’. „In haar werk schuilt vaak een dubbele boodschap. Mandela mag dan de aardigste van de wereld worden gevonden, maar de ondertitel suggereert dat veel blanken nog altijd bang zijn voor een zwarte man.”

Het schilderij krijgt vermoedelijk een plaats in het gebouw van The Nelson Mandela Foundation. Luirink: „Maar als hij het thuis boven de schoorsteen wil hangen mag dat natuurlijk ook.”

Volgens Luirink is het portret van Mandela „vele tienduizenden euro’s waard.” Dumas, die werd geboren in Zuid-Afrika en sinds 1976 in Amsterdam woont, is sinds kort ’s werelds ‘duurst verkopende vrouwelijke kunstenaar’. Begin juli werd haar schilderij The Visitor bij Sotherby’s verkocht voor een bedrag van 3,9 miljoen euro.

Morgen in Boeken recensie bundel ‘Voor Nelson Mandela’.