Lelangue

In de hitte van Zuid-Frankrijk, morgen decor voor de dertiende etappe van Narbonne naar Nîmes, nam John Lelangue in 2006 een beslissing met verstrekkende gevolgen. Om zijn renners te sparen, offerde de Phonak-ploegleider de gele trui van Floyd Landis en liet hij een groep vluchters een half uur uitlopen. „Respectloos”, reageerde de Nederlandse uitblinker Michael Boogerd namens velen.

John Lelangue (Brussel, 28 oktober 1970) begreep de commotie niet. Hij volgde slechts de adviezen van zijn vader Robert, ooit ploegleider van Eddy Merckx. Dit was wat hij als jochie al wilde, toen hij speelde met zijn vriendje Axel Merckx: ploegleider zijn in de Tour. Nadat hij de rechterhand was geweest van Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc, kon hij bij de Zwitserse Phonak-ploeg zijn jongensdroom realiseren. Hij zat in de auto achter Landis, toen de Amerikaan daags na een inzinking onnavolgbaar herrees en alsnog de Tour won. Drie dagen later wordt bekend dat Landis is betrapt op testosterongebruik. Na het seizoen wordt de ploeg opgeheven. Lelangue is nu ploegleider bij het bescheiden BMC en is in de Tour commentaar bij de RTBF.

Maarten Scholten

    • Maarten Scholten