Ierse irritatie door Sarkozy

Sarkozy vindt dat Ierland een nieuw referendum over het EU-verdrag moet houden.

In Ierland vergroot dit de argwaan tegen Brussel.

In Ierland is met ergernis gereageerd op een opmerking van de Franse president Nicolas Sarkozy dat de Ieren een tweede keer over het Europese hervormingsverdrag moeten stemmen. In een referendum wees het Ierse electoraat het verdrag, dat de Europese Unie slagvaardiger en democratischer beoogt te maken, vorige maand met een duidelijke meerderheid af.

De president deed zijn uitlating gisteren tijdens een ontmoeting met parlementariërs van zijn eigen UMP-partij. Ze komt op een gevoelig moment omdat Sarkozy, op het moment voorzitter van de Europese Raad, volgende week maandag in Dublin wordt verwacht. Hij zou daar naar eigen zeggen willen „luisteren” naar de opvattingen van de Ieren over de impasse in de EU, veroorzaakt door het Ierse ‘nee’.

„De Ieren zullen opnieuw moeten stemmen”, zei Sarkozy volgens UMP-parlementariërs die het overleg hadden bijgewoond. De Ierse regering heeft in het openbaar terughoudend gereageerd op Sarkozy’s uitlatingen maar achter de schermen leeft grote irritatie over de opstelling van de Fransen. Tot woede van de Ierse regering schroomden Franse ministers ook in de aanloop naar het referendum niet om te zinspelen op meer Europese samenwerking op militair en financieel gebied, kwesties die in Ierland juist heel gevoelig liggen.

Minder terughoudend was de reactie van de Ierse oppositiepartijen. Eamon Gilmore, leider van de Labour Partij die vóór Lissabon campagne voerde, zei: „Als hij al weet wat hij ervan vindt, wordt het een nogal uitgehold luisteren.” Het linkse Sinn Féin, dat tegen Lissabon is, noemde Sarkozy’s uitlating „diep beledigend voor de Ierse bevolking”. Declan Ganley, leider van Libertas, een actiegroep tegen ‘Lissabon’, stelde voor de Ierse radio: „Dit typeert het anti-democratische karakter van wat er in Brussel gebeurt.”

De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Michéal Martin onderstreepte gisteren dat Ierland nog bezig is alle opties te bestuderen, die het land na het ‘nee’ resten. EU-leiders besloten vorige maand tijdens een top in Brussel om Dublin tot oktober te geven om met voorstellen te komen.