Honderden agenten in erehaag voor Cevat

Koets met het lichaam van de vorige week gedode Gabriëlle Cevat. De begrafenisstoet liep van Amstelveen naar begraafplaats Zorgvlied. Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold begrafenis agente foto rien zilvold Zilvold, Rien

Vele honderden agenten salueerden vanochtend langs de kant van de weg, toen de zwarte koets voorbijreed met daarin het lichaam van de 28-jarige Gabriëlle Cevat. De in Amstelveen werkzame hoofdagente hield vorige week woensdag op weg naar haar dienst een man tegen die de aandacht trok door het slingeren van zijn auto. Toen zij hem wilde aanspreken schoot de man haar dood.

Vanochtend vroeg vormden agenten een erehaag voor het politiebureau in Amstelveen, waarna de lijkkoets, begeleid door tien paarden, stapvoets naar begraafplaats Zorgvlied reed. Daar wachtten al tientallen belangstellenden, die de plechtigheid samen met de agenten voor de aula op grote schermen konden volgen. Collega’s vroegen elkaar zachtjes om zakdoekjes. Behalve familie, vrienden en collega’s hield ook hoofdcommissaris Welten een toespraak. „Gabriëlle was een fantastische politievrouw”, zei hij. Waakzaam en dienstbaar noemde hij haar tot tweemaal toe. „De strijd tegen onrecht was haar drijfveer, daarom ging ze woensdag achter die slingerende auto aan”, aldus Welten. „Maar haar betrokkenheid en inzet zijn haar noodlottig geworden. Het is een mooi vak maar met een wrede keerzijde.”

Op Cevats kist lag behalve de Nederlandse vlag ook haar hoed. Het condoleanceregister op internet is inmiddels tienduizend maal ondertekend .

De regiopolitie Gelderland-Zuid hield vanochtend op het parcours van de Vierdaagse een korte herdenking voor haar doodgeschoten collega. Dat gebeurde op verzoek van veel meelopende politiemensen, die het vervelend vonden dat ze wegens de Vierdaagse niet mee konden doen met een eerbetoon aan Cevat.

De ongeveer 300 politiemensen stelden zich op in een weiland in Grafwegen, in de buurt van Groesbeek bij Nijmegen. Op het moment dat de uitvaart van Cevat in Amsterdam begon, hielden zij een minuut stilte, gevolgd door de eregroet.

De politiedeelnemers aan de Vierdaagse dragen donderdag een rouwband op hun uniform.

Meer over de Amstelveense agente op nrc.nl/binnenland