Gates wil uitbreiding troepen in Afghanistan

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates wil meer Amerikaanse militairen naar Afghanistan sturen. Op een persconferentie in het Pentagon gisteren zei hij „liever eerder dan later” versterkingen te sturen, en daarmee tegemoet te komen aan de verzoeken van Amerikaanse commandanten van de NAVO-stabilisatiemacht ISAF en de door de VS geleide antiterreurmissie Enduring Freedom in Afghanistan. Het Pentagon bestudeert ook de mogelijkheid om troepen in Afghanistan te verplaatsen van relatief rustige delen naar de gevechtsregio’s.

De VS hebben momenteel 36.000 militairen in Afghanistan gelegerd. Ongeveer 17.500 van hen nemen deel aan ISAF – in totaak 53.000 man sterk –, 18.500 zijn maken deel uit van Enduring Freedom. De Amerikanen nemen namens ISAF bijna het gehele oosten van het land op zich, waar volgens de NAVO het aantal aanvallen vanaf de Pakistaanse kant van de grens het afgelopen jaar met 40 procent is gestegen.

Zeker de afgelopen maanden is het geweld vanuit de tribale gebieden in Pakistan toegenomen. Volgens NAVO-generaals en de Afghaanse regering is dat vooral te wijten aan de onderhandelingen die de nieuwe Pakistaanse regering met militanten in de semi-autonome tribale regio’s voert. Die werpen nog nauwelijks vruchten af en zouden extremisten meer bewegingsvrijheid geven.

Beide Amerikaanse presidentskandidaten willen de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Afghanistan volgend jaar uitbreiden. Gates verklaarde in het voorjaar nog dat troepenuitbreiding moest komen van andere NAVO-staten, maar dat was vóór de verslechtering van de situatie in het oosten.

Amerikaanse ISAF-militairen hebben dinsdag doelen in Pakistan beschoten, naar eigen zeggen nadat zij zelf onder vuur vanuit Pakistan waren komen te liggen.

De Amerikaanse legerpost in Kunar die zondag door Talibaan werd bestormd, is opgegeven. Bij de aanval kwamen negen Amerikanen om. (AP, Reuters, AFP)