FBI: Chauffeur van Bin Laden was behulpzaam

De ex-chauffeur van Osama bin Laden, die naar verwachting volgende week als eerste gevangene op Guantánamo Bay berecht zal worden door een militair tribunaal, heeft de FBI kort na zijn arrestatie in Afghanistan geholpen bij de pogingen zijn voormalige baas te vinden. Dat hebben FBI-agenten gisteren getuigd.

De Jemeniet Salim Hamdan leidde de agenten naar de plaatsen waar Bin Laden in Kandahar woonde voor 11 september 2001. In een hoorzitting die aan het proces voorafging getuigden de FBI-agenten dat Hamdan ook na zijn aankomst op Guantánamo Bay, in mei 2002, nog informatie had verschaft. Volgens de advocaat van Hamdan houdt de aanklager, die hem beschuldigt van samenzwering en steun aan terrorisme, onvoldoende rekening met zijn hulp aan de FBI.

Hamdan zelf verscheen dinsdag op de zitting, en beklaagde zich over zijn behandeling. Hij beschreef hoe hij tijdens de vliegreis naar Guantánamo was vastgebonden in een positie die hem een rugletsel heeft opgeleverd. Later zou hij in isolatie zijn geplaatst, geslagen en door een vrouwelijke ondervager seksueel zijn vernederd. De vrouw „kwam dicht bij me staan, heel dicht, met haar hele lichaam”. Toen zijn advocaat vroeg: „Raakte ze uw dij aan?”, antwoordde hij: „Ja, ik zei tegen haar: Wat wilt u? Ze zei: Ik wil dat je al mijn vragen beantwoordt.”

De aanklager sprak met kracht tegen dat Hamdan slecht is behandeld. (Reuters, AP)