Ex-gevangenen in Beiroet verwelkomd

Tienduizenden mensen hebben gisteren in de Libanese hoofdstad Beiroet de vijf Libanese militanten begroet die eerder op de dag door Israël waren vrijgelaten in ruil voor de resten van twee in 2006 ontvoerde Israëlische militairen.

Onder de vijf was Samir Qantar, een Libanese druus die in Israël in 1980 tot levenslang was veroordeeld wegens de dood van drie Israëliërs, onder wie een vierjarig meisje, in dienst van het Palestijns Bevrijdingsfront. In Israël is zijn vrijlating zeer omstreden. De ontvoering van de twee Israëlische militairen leidde tot een grootscheeps Israëlisch offensief tegen Hezbollah en een oorlog waarbij meer dan 1.000 Libanese en tientallen Israëliërs werden gedood.

President Michel Suleiman, premier Fuad Siniora en parlementsvoorzitter Nabih Berri kusten de vijf ex-gevangenen op de luchthaven van Beiroet waarheen ze per helikopter waren overgebracht vanuit het Libanese grensgebied. „Uw terugkeer is een nieuwe overwinning”, zei president Suleiman. De Libanese oorlog wekte grote woede bij de bevolking, die de achtergrond vormt van de ontvangst van de ex-gevangenen.

Hezbollahleider Hassan Nasrallah toonde zich even in het openbaar tijdens een plechtigheid in Zuid-Beiroet om de uitwisseling eveneens tot een zege te bestempelen. Wegens Israëlische bedreigingen leeft hij ondergedoken.

Qantar zelf verzekerde dat hij „slechts uit Palestina was teruggekeerd om er weer heen te gaan” met zijn metgezellen van het verzet. De andere vier mannen zijn strijders van Hezbollah die in de oorlog van 2006 waren gevangen genomen.

In Israël werden vandaag de twee militairen begraven die gisteren werden overgedragen. Na onderzoek is gebleken, zo meldden Israëlische kranten vandaag, dat een van de twee, Ehud Goldwasser, bij de ontvoeringsactie in het Israëlische grensgebied op slag werd gedood door een raket tegen zijn Hummervoertuig. De tweede, Eldad Regev, werd daarbij dodelijk gewond. Nasrallah zei gisteren het lot van de twee te hebben geheim gehouden om Israël onder druk te houden tijdens de onderhandelingen. Overigens had het Israëlische kabinet hen enkele weken eerder officieel dood verklaard.

Israëlische critici vroegen zich opnieuw af of dit soort uitwisselingen met militante groepen niet tot meer ontvoeringen zullen leiden. Wat dit betreft verklaarden functionarissen van de Palestijnse organisatie Hamas dat de uitwisseling bewijst dat Israël alleen de taal van ontvoering en geweld verstaat. Hamas houdt al twee jaar een Israëlische militair vast. (Reuters, AP, AFP)