EU wil markt innen rechten

Europese organisaties die auteursrechten beschermen, als Buma/Stemra in Nederland, moeten met elkaar gaan concurreren. Nu hebben de organisaties afgesproken niet op elkaars grondgebied te werken. Maar dat mag niet langer, zo besloot eurocommissaris Kroes (Mededinging) gisteren.

Het besluit heeft alleen betrekking op auteursrechtelijk beschermde informatie die via kanalen – radio, televisie en internet – wordt verspreid.

Als DJ Tiësto geld wil wanneer zijn liedje op de radio wordt gedraaid, dan moet hij Buma/Stemra inschakelen. Dat int dan de vergoeding. Wordt het nummer in Duitsland gedraaid, dan int Gema – het Duitse Buma/Stemra – het geld en maakt dit over aan Buma/Stemra. De Europese Commissie wil nu dat de Europese auteursrechtorganisaties gaan concurreren. Buma/Stemra moet direct in Duitsland het geld kunnen innen.

Componisten en songwriters moeten kunnen er dan voor kiezen één organisatie in de arm te nemen voor heel Europa. Buma/Stemra is niet ontevreden met het besluit. „We ondersteunen het besluit om obstakels die de concurrentie tussen incasso-organisaties belemmeren, uit de weg te ruimen”, schrijft Cees van Rij, directeur juridische zaken in een verklaring.

Buma/Stemra dringt er wel op aan dat de Europese Commissie de markt in goede banen leidt. Een handjevol grote muziekuitgevers, waaronder Sony en EMI, bezitten de auteursrechten van veel populaire Engelstalige muziek. Deze uitgevers kunnen contracten sluiten voor het innen van de gelden in heel Europa met een van de grote incassobureaus, zoals Gema in Duitsland of de Britse en Franse varianten. EMI is bezig met een dergelijk samenwerkingsverband. De kleinere organisaties komen volgens Buma/Stemra buitenspel te staan, en dat zou „concurrentievervalsend” werken.

De organisatie pleit ervoor dat wordt vastgelegd dat Europese incassobureaus elkaar inschakelen. Ook moeten exclusieve overeenkomsten tussen de grootste uitgevers en incasso-organisaties voorkomen worden. Over de EMI-overeenkomst heeft Buma/Stemra vast een klacht ingediend bij de Europese Commissie.