Dr. Horrible vs capt. Hammer

De eerste speciaal voor internet geproduceerde horrormusical is een feit. Buffy the Vampire Slayer-bedenker Joss Whedon zet deze week drie delen van Dr. Horrible gratis online.

„Het is de hoogste tijd om de showbizz zoals we die kennen voor eens en altijd op de schop te nemen”, zegt Joss Whedon op de site van zijn nieuwste project Dr. Horrible’s Sing-Along Blog. Whedon (44) is vooral bekend als de man achter innovatieve en graag bekeken televisieseries als Buffy the Vampire Slayer, Angel en Firefly. En met Dr. Horrible haalt hij inderdaad een tamelijk revolutionaire stunt uit. De sing-along horrormusical in drie delen werd speciaal voor het web ontwikkeld en zal deze week met tussenpozen van een dag gratis beschikbaar komen. Het is voor het eerst dat een grote naam uit de entertainmentindustrie een potentieel winstgevend concept op deze manier aan de man brengt.

Dinsdag was het tijd voor de eerste aflevering, of akte, vandaag komt deel twee en het slot staat vanaf zaterdag online. Dan moet je er snel bij zijn, want na zondag middernacht gaat drhorrible.com op zwart. Wie dan de serie nog wil zien, moet hem voor 2 dollar per aflevering via de Amerikaanse winkel van iTunes downloaden – wat vanuit Nederland lastig is – of later op in een uitgebreide versie op dvd kopen. Dat de fans meer dan bereid zijn te betalen voor iets dat ze ook gratis kunnen bekijken, bleek dinsdag toen de site met 200.000 bezoekers per uur vastliep en geïnteresseerden hun toevlucht zochten tot iTunes, waar de serie direct op de eerste plaats stond bij de downloads van tv-series.

Dr. Horrible’s Sing-Along Blog is een fantasy-musical in de stijl van de populaire Buffy-aflevering Once More, with Feeling waarin Whedon de toeschouwers verraste door de vampierdoders steeds te laten zingen. In Dr. Horrible worden de liedjes ook echt in klassieke musicalstijl ingezet om de dialogen te vervangen. Het effect blijft even geestig als bij Buffy. Je verwacht nou eenmaal niet dat nerdy superheld Dr. Horrible (Neil Patrick Harris, bekend van Starship Troopers) en zijn gespierde tegenstander Captain Hammer (gespeeld door Nathan Fillion uit Firefly en hoofdpersoon van zijn eigen strip) elkaar schrik aanjagen met gezongen teksten als: „Stand back everyone, danger is all around us and in the middle there is me.”

Het kan ook niet anders, maar de personages zijn zich er prettig bewust van dat ze zich zingend moeten uiten. Je merkt dat ze met een lichte gène communiceren. Het verhaal zelf is heerlijk over de top en de teksten zijn, zoals altijd bij Whedon, spits en vol verwijzingen naar naar populaire cultuur.

Whedon en zijn team bedachten Dr. Horrible tijdens de scenaristenstaking die Hollywood en de Amerikaanse tv-wereld eerder dit jaar platlegde. In zijn blog schrijft Whedon dat hij een concept wilde ontwikkelen dat nog niet door de bestaande copyrightbepalingen werd gedekt. Een klein beetje wraak op zijn studio is het ook: die verbood eerder sing-along-vertoningen in Amerikaanse bioscopen van de Buffy-musical. Daarom zegt Whedon zich ook geen zorgen te maken over mensen die zijn werk via internet met elkaar delen. „Als je dvd’s uitbrengt moet je rekening houden met piraterij”, vertelde hij het Amerikaanse blad Wired. „En piraten moeten oppassen dat ze geen scheurbuik krijgen.”

Vandaag een nieuwe aflevering op drhorrible.com

    • Dana Linssen