Den Haag: EU-sancties Bulgarije

Nederland wil dat de Europese Unie sancties treft tegen Bulgarije wegens de aanhoudende corruptie en de falende aanpak van de georganiseerde criminaliteit in dat land. Nederlandse diplomaten lobbyen bij de Europese Commissie om maatregelen opgenomen te krijgen in een voortgangsrapport over Bulgarije, dat volgende week verschijnt. Dit bevestigen diplomaten tegenover deze krant.

Nederland voert samen met Frankrijk en Groot-Brittannië een groep lidstaten aan die vindt dat het de hoogste tijd is om Bulgarije op de vingers te tikken. Het rechtssysteem in het land geldt nog steeds als uiterst gebrekkig en corruptie komt voor op het hoogste politieke niveau, ondanks druk van Brussel op Sofia om doeltreffender op te treden.

Nederlandse ambtenaren voerden gisteren met de groep „gelijkgezinde” landen in Brussel overleg over mogelijke sancties tegen Sofia. Als straf voor onregelmatigheden in Bulgarije rondom EU-gelden wordt overwogen de Europese subsidies voor Bulgarije met honderden miljoenen te korten. Mede onder druk van de kritische landen zou deze financiële sanctie inderdaad in een concept van het Commissie-rapport zijn opgenomen. Het gaat om een strafkorting van ongeveer 400 miljoen euro. De Commissie moet dit concept nog goedkeuren.

Ook stelt Den Haag voor om Bulgarije voorlopig uit te sluiten van de Schengenzone, het Europese gebied zonder grenscontroles. Bulgarije wil toetreding tot ‘Schengen’ in 2011, maar dit jaar nog wil het meedoen aan het zogeheten Schengen Informatie Systeem, een gezamenlijke databank van de Schengenlanden. De EU zou deze stap kunnen blokkeren.

Officieel heeft de Commissie het ‘initiatiefrecht’ binnen de EU en is zij autonoom in het doen van voorstellen. Pas daarna mogen de lidstaten op deze plannen reageren. Den Haag wil er echter zeker van zijn dat er in het Commissierapport „consequenties” voor de Bulgaren worden opgenomen.

Roemenië, dat net als Bulgarije vorig jaar toetrad, krijgt volgende week naar verwachting ook kritiek van de Commissie, maar dat land geldt als een minder ernstig geval dan Bulgarije.